ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj druhý muflon
Můj druhý muflon
vloženo: 20.11.2015 17:11
autor: Petr Jeglík

úlovky (svět)

lov v PL
lov v PL
vloženo: 19.10.2014 17:12
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Kamarádův životní k jubileu
Kamarádův životní k jubileu
vloženo: 1.11.2017 08:56
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Kvartet
Kvartet
vloženo: 3.2.2014 21:17
autor: Svatopluk Šedivý

zbraně

Nové zapažbení lankasterové jednušky, moje práce.
Nové zapažbení lankasterové jednušky, moje práce.
vloženo: 23.3.2020 20:31
autor: Stanislav Satoria

fotopast

duo
duo
vloženo: 18.3.2015 20:27
autor: Karel Strych

myslivecké umění

malba na bříze
malba na bříze
vloženo: 4.1.2018 12:22
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 233458 fotek (22 dnes)
  • 7962 videí (1 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8901 inzerátů (4 dnes)
  • 284 diskuzí (0 dnes)
  • 749264 komentářů fotek (42 dnes)
  • 12934 komentářů videí (0 dnes)
  • 3294707 hlasování fotek (217 dnes)
  • 56457 hlasování videí (0 dnes)
  • 37667 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 24 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Prosincové lovy u kamarádu v Jeseníkách...

Divočák byl uloven v běhu, při přesazování lesní cesty kamarádovou kulovnicí CZ 550 v ráži 9,3x62, střelivoNorma Oryx. S prostřeleným vrškem srdce ještě uběhlo asi 70m, barvilo posledních 20 metrů. Vstřel a výstřel byl ucpán bělem,který se uvolnil při stoupaní zvěře do kopce.Lovu Zdar!
vložil: František Mlčoch
vloženo: 5.1.2018 20:48
zobrazeno: 6930x
hodnocení: 41 hlasů



Komentáře:

12.1.2018 19:56 vložil František Mlčoch
Lovu Zdar! Martine díky, vím o něm...Jak mě vítr zavane na Vaši stranu vezmu si ho...
12.1.2018 16:16 vložil Martin Sokol
P.S.Frantisku nezapomen, ze mame Tvuj spacaaaaak :-)))
12.1.2018 16:15 vložil Martin Sokol
Kdyz to ctu tak musim taky pridat do mlejna.Mel jsem tu cest poznat Frantiska Mlčocha osobne a stali jsme se dobrymi kamarady.Muzu rict, ze takovych ,,myslivcu'' jako je Fanda je v ČR opravdu malo a neverim, ze by se Fanda v tomhle mylil....Frantisku jeste jednou Lovu zdar!M
11.1.2018 22:54 vložil Jan Horáček
To je hezky napsáno, dakslkopove. Ten citát jsi vybral velice dobře. To, co je řečeno v tom citátu, to je právě to, co naprosté většině dnešních myslivců chybí. A dovolím si přidat, že chybí i pokora, úcta, empatie, sounáležitost, stavovská čest, ... A malý vzkaz pro Eriku: Navrhuji řídit se těmi modernějšími autory, kteří převzali do svých děl jen to, co kriticky vyhodnotili jako vhodné pro současnost a má to jakous takous logiku. Jak uvádí dakslkopov, tak Penzum je víceméně současná učebnice pro absolventy kurzů a Myslivecká mluva od Kovaříka a Rakušana má v tiráži uvedeno: Tato publikace byla rozhodnutím Myslivecké rady Českomoravské myslivecké jednoty doporučena jako učební pomůcka pro výuku adeptů. V obou těchto dílech se píše, že prase divoké má sádlo. To jsou, myslím, fakta, se kterými by si měl poradit každý myslivec, když už ten kurz absolvoval. Myslivosti zdar.
11.1.2018 11:41 vložil dakslkopov
Pro mnohé se budu opakovat,ale myslivecké tradice a mysliveckou mluvu je třeba ctít.Nejstarší knihu kterou jsem měl možnost číst byla Myslivosť od J.V.Černého rok 1884.No a pak všechny ostatní co se myslivosti jako takové týká,mluvy a tradic.Věčné řešení pozdravu lovu dík,lovčí dík,lovcův dík,nošení kachních zobáků,úlomků a zálomků,nošení maskáčů,dosledů a dohledávek mě dost mrzí.Nikdo nemá takovou mluvu jako máme mi a jakou nám naši předci zanechali.Proč ji ničit.Ale kde je dnes myslivost?? jednou napsal jeden myslivecký odborník ve své knize - ZNAK MYSLIVOSTI - Ten radost měj z dobré myslivosti,kdo jí koná ve cti,bez zištnosti,komu Příroda je srdce tužbou a myslivosti čisté krásy tužbou.Není myslivcem ten,kdo zná jen lovit a není ochoten hájit,tvořit.Ctěme dobré myslivecké mravy,cit,čest,skromnost,měj myslivec pravý! Jen doplním,že i v jeho knize je sádlo u černé sádlem,běl má zvěř spárkatá rohatá a parohatá, další je Ctirad Rakušan a je jich mnoho kteří znají,propagují a používají a bohužel už jen používali mysliveckou mluvu a to správnou.A pokud ani setina autorů z mnoha není pro Vás důkazem,podívejte se prosím do PENZA znalostí z Myslivosti. Je to kniha určena pro studující,kteří se připravují ke všem druhům mysliveckých zkoušek.Pro myslivce i lovce,pro sokolníky,kynology,střelce,přátele myslivosti,pro milovníky přírody,ochránce zvířat a životního prostředí. Bohužel i pro některé odborníky a neznalce mluvy myslivecké se i tam uvádí na straně 60. že Sus scrofa prase divoké má tuk,který se nazývá sádlo!!! Tolik k myslivecké mluvě.
11.1.2018 10:15 vložil Erika Doležalová
Pěkný den Jane, ten Rakušan se mi tam vloudil, to se omlouvám, ten opravdu uvádí sádlo i u prasete. Pak bysme mohli tedy diskutovat, kterou tu mysliveckou mluvu (resp. kterého autora) vlastně používat.. :-)
11.1.2018 07:37 vložil Miroslav Linda
Jako nějakej Bouška z Libně. Takovej byl vytrvalej že se mohl stát ministrem:-) Františku lovu zdar a nenechte se otrávit.Je to běl:-)
10.1.2018 22:59 vložil Jan Horáček
Zdravím tě Eriko. Konečně konstruktivní oponentura. O Sekerovi už byla řeč, ale kterého Rakušana máš na mysli? Ctirad Rakušan je spoluautorem Myslivecké mluvy z roku 1999, kde se samozřejmě uvádí sádlo, jak už jsem níže uvedl. S těmi žaludky máš pravdu. Kdysi (ne tak dávno) jsem se nad tím pozastavil, ale nijak hlouběji jsem to nerozebíral. Žaludky zkrátka nejsou tak vidět. Když ale stahuješ na podzim dobrého lončáka, tak máš ruce mastné od sádla. A kousek si můžeš i vyškvařit a namazat na chleba. A když na to máš zrovna chuť, tak snad řekneš: dám si krajíc chleba s bělí a s cibulí? To snad ne. :-)
10.1.2018 19:02 vložil Jiří Zábran
Lovu zdar .
10.1.2018 14:16 vložil Erika Doležalová
Pane Horáčku, často s vámi souhlasím, ale tady bych si dovolila poznámku - píšete "Logiku a podstatu věci nelze zvrátit", pak ale vyvstává otázka, zda se budeme držet té logiky a nebo myslivecké mluvy... Protože ta hovoří jasně a "sádlo" u divočáka opravdu nikde neuvádí (Šiman, Rakušan, Kovařík, Sekera, Žalman, Dyk...). A ještě k té logice vs. mluva: žaludku prasete se říká bachor, přestože jeho žaludek je "jednoduchý" a žádný bachor z anatomického hlediska nemá a "složenému" žaludku zvěře parohaté a rohaté se zase říká trávník, přestože jeho součástí je bachor... Tak tedy, logika nebo myslivecká mluva? Čeho se budeme držet? :-)
9.1.2018 20:44 vložil Jiří Novák
Lovu zdar a na rejpala nedejte.Černá zvěř bývá dobře ZABĚLENÁ.
8.1.2018 23:48 vložil Lubomír Černý
Františku Lovu zdar.
8.1.2018 15:57 vložil Jan Horáček
Pro Editátora: Váš výlev netřeba komentovat. Kdo si ho přečte, hned ví, jaká osobnost ho byla schopna zplodit.
8.1.2018 15:54 vložil Jan Horáček
Pro pana Plíška: Nechce se mi věřit, že by se na severu Čech nenašel jeden jediný soudný myslivec,který by nevěděl,že od dob, kdy člověk začal lovit prase a později ho chovat jako domácí zvíře, tak to prase vždy a za všech okolností mělo sádlo. A má ho i dnes. Zkrátku už jen z podstaty toho, že sádlo je sádlo a běl (lůj) je běl. Každé má úplně jinou konzistenci a i laik, tj. každá hospodyně ví co je sádlo a co lůj, čili běl. A můžou různé zdroje uvádět co chtějí. Logiku a podstatu věci nelze zvrátit. Myslivosti zdar.
8.1.2018 10:10 vložil Luděk Kovář
Dobrý den. Po přečtení příspěvku mi dovolte pár slov. V první řadě upřímné LOVU ZDAR. A teď k tomu co někteří píší. Samozřejmě, že znalost myslivecké mluvy je důležitá, ale nemyslíte že naše myslivost dostává v dnešní době na frak více z jiných důvodů než přeřeknutím nebo mylným označením. Mě třeba osobně více dělá starost, jak dopadne myslivost při používání noktovizorů a termovizý. Já tvrdím, že používání těchto přístrojů je začátek konce naší MYSLIVOSTI. Toto téma by se mělo řešit. Tyto přístroje v nepravých rukou dokáží napáchat neskutečnou paseku. A mě osobně je z toho hodně smutno. Vím, že můj příspěvek je mimo probírané téma, ale myslím, že více k zamyšlení než jestli někdo řekne něco nesprávně.
8.1.2018 09:04 vložil Kamil Plíšek
Mě vždycky učili, že běl je tukem zvěře spárkaté, o sádle u prasete divokého se tady u nás na severu Čech nikdo nahlas neodváží mluvit, protože jinak skončí na pranýři. Několik zdrojů, několik názorů. To, že je v jednom zdroji uvedeno, že se jedná o tuk zvěře rohaté a parohaté neznamená, že tomu tak je ve skutečnosti. Ale od toho diskuze je, aby se člověk něco nového dozvěděl. Myslivosti a myslivecké mluvě zdar! KP
8.1.2018 08:22 vložil František Mlčoch
Lovu Zdar, děkuji všem za přání! Přátelé , na tento lov u kamarádů mám opravdu krásné vzpomínky.Prosím , snažte se ho nezlehčovat...F.Mlčoch
8.1.2018 08:06 vložil Lubomír Stejskal
Lovu zdar!
8.1.2018 08:04 vložil Petr Hruška
Františku přeji ti Lovu zdar!
7.1.2018 22:58 vložil Jan Horáček
Pre pána Belku: Samozřejmě, že kamzík a muflon má také běl, i když jsem je nezmínil. Prase divoké ale nikdy. O ostatní zvěři, která má sádlo nebyla řeč. Kdo chce vědět, přečte si. Komentář doktora Chalupníka je typický: když dojdou argumenty, použijí se sprostá slova. U vzdělaného člověka obzvláště pozoruhodné. Pan Mlčoch může být i dobrým myslivcem, mluvy znalým a stalo se, že se upsal (ukecnul), to se přihodí občas každému. Stačila jedna věta na vysvětlenou. I takoví borci tu občas jsou - a omluva se vždy cení. Myslivosti zdar.
7.1.2018 21:47 vložil Karel Chalupník, MVDr.
...vůbec nejhorší je, když se z čehokoliv na světě stane náboženství. Lhostejno zda z víry, zdravé výživy nebo myslivecké mluvy. Fundamentalismus, který spíš než k čemukoliv jinému slouží k peskování druhých. A miluju,když se řeší, jestli je správně paličkáč nebo paličkář. Franto, velké Lovu zdar. (...a já si dávám, jako celé generace u nás v kraji, za klobouk ne úlomek, ale zálomek. A třeba se poserte.)
7.1.2018 17:01 vložil Lumír Mikeška
Lovu zdar.
7.1.2018 15:54 vložil Jan Horáček
Pro ostatní čtenáře této diskuze: Mně osobně je velmi sympatické rčení, že "co je psáno, to je dáno". Bohužel ani na tak výstižné rčení se nelze vždy spolehnout. O tom se lze přesvědčit každý měsíc v Myslivosti a každý rok v Magazínu myslivosti. Co dokáže šéfredaktor pustit do oběhu, nad tím zůstává někdy rozum stát. A že se i velký mistr někdy utne, dokazuje i Oldřich Tripes, kterého si jinak velmi vážím, když se ve své knize Tradice a zvyky české myslivosti ( z r. 2012), taky jednou velice hrubě utnul. Takový je život. Rozumný myslivec by si ale měl umět poradit a viditelnou chybu do své mluvy a svého chování bezmyšlenkovitě nepřebírat. Zájemcům o mysliveckou mluvu doporučuji dílo od Jaromíra Kovaříka a Ctirada Rakušana pod prostým názvem Myslivecká mluva. (První vydání v r. 1994, druhé, doplněné, v r. 1999.) Je to kniha útlá, v textu velmi přehledná a dosud jsem v ní na žádnou chybu nenarazil. Je v ní také zcela přesně popsáno, která zvěř má sádlo a která běl. Občas mě jen zamrzí, že tam nenalézám vše, co hledám. Myslivosti zdar.
7.1.2018 15:21 vložil Jan Horáček
Pro pana Jandu: Horáček na nic nepřišel. Horáček na těchto stránkách vyjadřuje názory na věci a úkazy, které kazí myslivost a nedělají dobrý dojem na nemysliveckou veřejnost. Každý, ať myslivec nebo nemyslivec, který přijde na tyto stránky a čte si názory jiných účastníků, si udělá svůj dojem. Buď se zamyslí nebo to z hlavy hned vypustí nebo se poučí nebo se nepoučí. To je každého věc. Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí. Vyslovit zde svůj názor, který není vulgární, neuráží a nepomlouvá, je právem každého, kdo vstoupí. Myslivosti zdar.
7.1.2018 15:09 vložil Jan Horáček
Pro pana Plíška: Na vaše doporučení jsem se nad sebou zamyslil a krátce nato jsem se zamyslil i nad druhými. Došel jsem k závěru, že právě před takovými, jako jste vy, tj. kteří doporučují zamyšlení druhým, ale sami se nezamyslí, že před takovými je potřeba se mít napozoru. Zvláště pak, pokud dělají oficiálně do myslivosti. Myslivosti zdar.
7.1.2018 15:02 vložil Jan Horáček
Pro pana Netíka: Nezáleží na tom, jak je kdo dlouho myslivcem, ale na tom co pro myslivost dělá a zda se vždy jako myslivec chová. Encyklopedií myslivosti bych se moc neoháněl. Mám ji také a vím co v ní je. Když jsem ji před léty dostal (tuším k Vánocům), měl jsem z ní radost, ale jen do chvíle než jsem pročetl několik úvodních stránek. Natolik mě otrávila špatnou mysliveckou mluvou, že ležela v knihovně po léta nedotčena. A mimochodem, u prasete divokého se v té knize píše, že má ocas. Je třeba ještě něco dodávat? Co je pro vás svaté, je jen vaše věc. Stojí ale za zamyšlení, že Josef Žalman žil v letech 1844 -1947. Kolik v té době bylo v honitbách divokých prasat, lovila se vůbec a zabýval se jimi někdo podrobněji? Není jiné vysvětlení, než že Josefu Žalmanovi v oné citaci zkrátka správně nesepnulo a na prasata vůbec nevzpomněl. Když psal o spárkaté, jistě měl na mysli pouze čeleď jelenovitých. Mylivosti zdar.
7.1.2018 14:45 vložil Jan Horáček
Pro pana Mlčocha: Knihu od Jiřího Sekery jsem studoval, mám ji doma. Citace, kterou uvádíte je však tou nejnázornější ukázkou toho, že i mistr tesař se utne. Bohužel včetně třech lektorů. Jsme lidé omylní. Co se prasete týká, tak ať je domácí nebo divoké bude mít vždycky sádlo. To je logické a myslivec, který myslí, by to měl bez potíží pochopit. Běl neboli lůj, je pak tukem jelenovitých, tedy ostatní spárkaté. Kdy se podíváte na moje snímky, vám nemůžu slíbit. Není to moje hobby. Myslivosti zdar.
6.1.2018 20:52 vložil Radek Dlouhý
Lovu zdar!
6.1.2018 20:38 vložil 00
Jak prisel Horacek na to ze lidi maji zajem o jeho nazor?
6.1.2018 20:05 vložil Kamil Plíšek
Františku, kamaráde, ještě jednou "Lovu zdar!" A Horáčku, Ty se nad sebou hluboce zamysli!

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.