ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Rychlé TRIO.
Rychlé TRIO.
vloženo: 6.12.2017 09:36
autor: Daniel Donaťák

úlovky (svět)

Kamčatka 2016
Kamčatka 2016
vloženo: 3.6.2016 10:14
autor: Aleš Náhlý

trofeje

pan srnec
pan srnec
vloženo: 3.3.2012 13:53
autor: luděk skácel

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 11.9.2012 13:43
autor: Marek Drha

zbraně

Zásobník na zápalky
Zásobník na zápalky
vloženo: 19.10.2020 18:56
autor: Jiří Netík

fotopast

Lynx lynx u Kautského
Lynx lynx u Kautského
vloženo: 15.7.2017 21:15
autor: František Bukovský

myslivecké umění

nuda..
nuda..
vloženo: 12.3.2014 17:44
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 233351 fotek (9 dnes)
  • 7958 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8885 inzerátů (0 dnes)
  • 284 diskuzí (0 dnes)
  • 749007 komentářů fotek (22 dnes)
  • 12932 komentářů videí (1 dnes)
  • 3293360 hlasování fotek (115 dnes)
  • 56450 hlasování videí (0 dnes)
  • 37651 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Články

Přes 200 myslivců vyrazilo v Brdech na hon divočáků – skolili stovku prasat

níšek pod Brdy – Myslivci dnes pořádali v Brdských lesech velký hon na divoká prasata. Zvířata se přemnožila hlavně kolem Mníšku pod Brdy, kam už se několik let stahují za potravou. Proto dnes vyrazilo na lov přes 200 myslivců – do akce se zapojilo dvacet mysliveckých sdružení. Za jediný den se jim podařilo skolit přes sto divočáků – další naháňka pak proběhne 14. prosince. Znatelně se ale počty zvířat sníží až v horizontu dvou let. Radnice v Mníšku pod Brdy kvůli odstřelu vyzvala obyvatele, aby se vyhnuli návštěvě lesů.
"Máme radost, že se přidali všichni, i ty největší honitby," uvedl mluvčí mníšecké radnice Miloš Navrátil. Kromě místních by měli dorazit i lovci ze vzdálenějších regionů. "Posílili jsme stavy myslivců, máme i nějaké skupiny z jižních Čech a Moravy," řekl místostarosta honebního společenstva Malá Lečice Ladislav Malčánek. Obecní úřady vyzvaly lidi, aby v sobotu nechodili do lesa. "Ale musíme samozřejmě počítat s tím, že tam může kdokoliv být. Myslivec nemůže střílet na nic, co bezpečně nerozezná," připomněl Malčánek.

Akci namířenou proti černé zvěři iniciovala mníšecká radnice, která má s přemnoženými prasaty velké potíže. Divočáci se v Mníšku objevují už i na náměstí a u obchodů, ročně způsobí škody za stovky tisíc korun. Lidé se s nimi setkávají u pošty nebo prodejny Penny, u školy i školky. "Prase je vysoce inteligentní, černý rytíř našich lesů, ono ví, že v tom městě po něm nikdo nestřílí, že mu tam nikdo neubližuje," podotkl Malčánek.

Proti divočákům dokonce vznikla petice, pod kterou se podepsaly čtyři tisícovky lidí. "Naše situace je bezvýchodná, protože nám ničí majetek, ohrožují zdraví a možná i životy," konstatuje iniciátor petice Lukáš Nádvorník. Malčánek vidí příčinu nesnází mimo jiné v tom, že se brdský vojenský újezd otevřel turistům. Zvěř tam nemá klid a stěhuje se jinam, do menších lesů, houštin a remízků. Zarostlé parcely kolem Mníšku, na nichž se zatím nic nestaví, jsou podle něj pro divoká prasata ideální. Zvířatům totiž stačí vysoká tráva a nevadí jim déšť. "Leží si tam v ďolíku 12 až 16 hodin denně a pak vyráží za potravou a zase se spokojeně vrací," dodal myslivec.
vložil Michal / admin / 1.12.2013 11:30
FOTOGALERIE:

Komentáře:

29.10.2014 19:15 vložil Radim Kosina
Najde se někdo kdo by mě a mé tři kamarády mohl pozvat na nahánku do Brdů?Odměna jistá:-)
6.3.2014 10:37 vložil Tomáš
1) Na "léčbu" "přemnožených prasat" - (dle mého přemnožena jen oblastně), neexistuje jeden recept. Už jen z pohledu dané lokality. Faktem je, že za přemnožení si mohou z VELKE části myslivci. Na druhou stranu se tomuto nedivím, jelikož se nadále myslivost stává finančně-ekonomicky zatíženým "koníčkem". 2) Akce v Brdech je (byla) velice zajímavá. Proč některým MS hrozí pokuty a zde je klid? 3) NA seminářích brečí spousta hospodářů jak mají přemnožená prasata, ale v ten den odmítnou polovenkáře!!? Kde je pak pravda? 4) Až se stavy (v některých lokalitách) sníží na "únosnou" míru, komu pak prodáte ty povolenky za 30-50 tis. ročně? Nebudeme si dělat iluze, ale dnes již dost MS funguje díky těmto lidem (kteří jsou ochotni platit za to, že plní povinnost MS a tak nemalou částí snižují stavy černé a podporují dané MS). Tak teď mi řekněte, které MS se pustí do likvidace prasat, když srnčí jim hyne na řepce, vysoká je přeci taky přemnožená, takže likvidace jistá o drobné být řeč nemůže. Kdo pak bude platit ty nesmyslné nájmy za ha něčeho co si nepronajímám (mám názor, že pokud si něco pronajímám, tak s tou danou věcí hospodařím - v případě myslivosti jde přeci o zvěř!?)? A to se nebudu raději bavit o tom co nastane v případě příchodu nemoci:-)
4.1.2014 04:20 vložil
Máš pravdu. Len si zabudol dodať, že podľa diletantného, nezootechnického zákona!!!
15.12.2013 12:32 vložil
Bláznivý Jožo békalo, welfare si uplatňuj na svých sviních v Košicích, či na košickém sídlišti Luník. Divoké prase, je zvěř, a ta se loví ve smyslu zákona tak jak se loví, a ne podle tvých fantasmagorií...-:)
12.12.2013 13:48 vložil
Bez obmedzenia celoročne lovíme aj líšky a stavy neklesajú. Ignoruje sa základná chovateľská norma - welfare počas chrutia a pred ním.
8.12.2013 21:03 vložil Milan Donát
vše zavinili úředníci Státní správy a funkcionáři ČMMJ na okrení úrovnicca od roku 1993, kdy se apeovalo na to, že se nesmí lovit dospělá zvěř as to zejména velké bachyně a kňouři z chovatelských hledisek. Rovněž tak se určovalo do nedávna v kterých honitbách se může lovit jenom selata a lončáci a dospělá nikoli. Kdyby byl odlov jako dřívě bez omezení a celoročne, tak k této situaci nikdy nedošlo, protože je zde také závist, aby někdo neslovil neco co druhý nemá a nemůže mít.
6.12.2013 13:45 vložil Jiří Balcárek
Jaký boj s černou zvěří ??? To je ukázka neschopnosti s touto zvěří hospodařit. Ke skokovému nárůstu odlovu došlo od roku 1998. Do té doby myslivci dělali vše pro to, aby se jim prasata usadila tam, kde jen občas přešla a chtěli je prostě mít v honitbě, aby bylo co lovit. Že se jim pak situace vymkla z rukou se nedivím, protože ona i ta černá omrzí, členská základna stárne a pak se to svede na zemědělce. Kdyby byli zemdělci co k čemu a důsledně vymáhali škody už dávno, myslivci by tento stav nepřipustili, protože by museli platit škody. A dnes se z toho udělá celorepubliková apokalypsa. Nicméně myslivci byli u samotného původu, ale to dnes již nikdo nechce slyšet. Podobné to je se sikou - dle statistiky se za posledních více než 20 let loví siky víc, než se sčítá, ale nikomu nepřijde divné, že odlov stále roste. Tak čekám, na koho se to za pár let svede, podobně jako černá nyní. Lžeme sami sobě, ale pořád čekáme na to dítě, které otevřeně před všemi nahlas řekne, že císař je nahý...
5.12.2013 19:26 vložil Pavel Strnad
Zas se tu oháníte neschopností myslivců, z tepla obýváku se kritizuje, sepisují se petice a kdo ví co všechno. Samozřejmě netvrdím, že jsou myslivci bez viny, ale házet na ně všechno je opravdu hloupé. Prase divoké má ideální podmínky, které opravdu nevytvořili myslivci. Jedná se o další cyklus vývoje určitého druhu, který rozhodně nebude trvalý. Boj s černou zvěří není jednoduchý a je lehké pouze kritizovat. Neberte to jako pouhé výmluvy, jak jsem již psal jako myslivci nejsme bez viny, ale odmítám, že můžeme za všechno ...
4.12.2013 20:08 vložil Jiří Balcárek
Zajímavé. Prasata působí škody za stovky tisíc korun a nikdo ty škody nevymáhá, státní správa myslivosti "zasáhne" až je půl hodiny po dvanácté. Myslivci vlastní neschopnost omlouvají inteligencí černé zvěře. Jak to, že ten místní spolek nedostal pokutu za toto "příkladné" hospodaření ? Něco je špatně... A tato akce má pak vylepšit obraz myslivosti ? Tragické. Současná myslivost je zkrátka jedna velká a čím dál větší lež.
2.12.2013 09:41 vložil Petr Šipon
Za nás jako myslivce říkám - záslužný počin, aspoň něco pro naší osvětu mezi veřejností. A jsem rád, že to bylo úspěšné jak z pohledu úlovků, tak i toho, že se na takové obr akci nestal žádný průšvih jako postřelení kolegy... Ale na druhou stranu musím taky upozornit na to jak se budemem prezentovat dále, protože to co jsem si přečetl na tomto odkazu (http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotogalerie/2013/12/01/na-kance-mnisek-si-terorizovat-nedame/#utm_source=atlasHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_term=position-4) může být pro myslivce úsměvné, ale také trochu neopatrné. Zvlášť po zhlédnutí některých fotek - viz fotky používaného střeliva (S-Ball, broky 3,5mm). Jen tedy upozornění do budoucna - prosím, když bude někde kamera nebo fotograf pozor na to co jim ukazujete, aby jsme nakonec nebyli opět sami proti sobě díky médiím, které to vždy dokážou podat lépe (lákavěji a blbě) než mi.
2.12.2013 08:20 vložil Lukáš Vápeník
A pak že to nejde....
1.12.2013 18:09 vložil Kamil
To doufám, že šel příkladem:-) Do tlaku a "klepat"" a měl si projít pěkně všechny leče, v honitbách, které hystericky zpunktoval.
1.12.2013 17:46 vložil Josef Černý
zdali pak se naháňky zúčastnil také iniciátor petice pan Lukáš Nádvorník ?

Chcete-li napsat komentář k tomuto článku, musíte být přihlášeni.