ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
14 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání

Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj první srnec
Můj první srnec
vloženo: 9.6.2016 19:31
autor: Iveta Coufalíková

úlovky (svět)

Parochniar
Parochniar
vloženo: 8.5.2017 11:46
autor: NH

trofeje

Dnešní úspěšné ráno.
Dnešní úspěšné ráno.
vloženo: 25.9.2017 11:00
autor: Petr Waclawek

zvěř v přírodě

V říji
V říji
vloženo: 4.10.2019 09:41
autor: Děda z lesa

zbraně

Kulový troják Merkel
Kulový troják Merkel
vloženo: 6.1.2019 03:40
autor: jan chadt

fotopast

Modelka :)
Modelka :)
vloženo: 9.2.2014 10:59
autor: Vojtěch Bednařík

myslivecké umění

Stanislav Lolek
Stanislav Lolek
vloženo: 19.7.2020 11:19
autor: Zdeněk Auerswald
Statistika
  • 227239 fotek (7 dnes)
  • 7650 videí (1 dnes)
  • 331 odkazů (0 dnes)
  • 8169 inzerátů (6 dnes)
  • 296 diskuzí (0 dnes)
  • 735729 komentářů fotek (12 dnes)
  • 12731 komentářů videí (0 dnes)
  • 3230825 hlasování fotek (59 dnes)
  • 55460 hlasování videí (0 dnes)
  • 36629 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 11 online

Připomínky a názory
Diskuze

BROKOVNICE ZBK 100

Juras vložil 23.3.2023 21:24
Zdravím odborníky,chlapi co tomu hovíte jde na tuhle brokovnici v ráži 12 napasovat kulová hlaven? Jakákoliv ráže.ZBK 110 to je jasný,ale na 100vku jsem kulovou hlaven nevyguglil,děkuji za každou odpvěd
Chcete reagovat na toto téma? Zaregistrujte a přihlaste se.
Michal Ukropec reaguje 30.5.2023 13:00
Ano. Dělaly se i soupravy. Akorát že to byly ráže 22, nejčastěji 5,6x50 R mag. Kdysi to měl v nabídce Hanák Brno, a zbrojovka Holice. Jen pár bylo v ráži 7x57 R, protože to bylo už moc na baskuli. ZBK 110 je jen s kulovou hlavní. Jinak jsou stejné.
Ron Gordon reaguje 13.4.2023 11:21
Nevím, jsem již postarší a tak tomu asi nerozumím. Při pročítání názoru v této diskusi jsem trochu na rozpacích. Já osobně považuji flintu za pracovní nástroj s kterým chodím do revíru. Nechodím se sní předvádět na přehlídky typu naháněk, hodnotím ji jak mi sedí a jak trefuje. O ižkách jsem slyšel mnoho hany, ale když jsem se na staré roky nechtěl tahat po revíru z kulobrokem pořídil jsem si za "hubičku" ižku v ráži 222 a jsem velice překvapen přesnosti i rozptylem, vzhledem k tomu, že nemám k dispozici poblíže delší střelnici - tak na padesát metrů tři rány v padesatikorunové minci. Na můj vkus velmi měkká spoušť, nevím, zda to předchozí majitel nějak upravoval, když jsem ji přebíral tak vypadala jak by ji právě vybalil z krabice, i zlomení je ještě tuhší, zřejmě někomu jen ležela v trezoru. Nechápu ty nadšence co si koupí flintu a pak to za velké peníze překopávají k obrazu svému, nu každý jsem jiný někdo rád vdolky - jiný holky.
Jan Slavětínský reaguje 13.4.2023 07:48
Pár Ižek jsem viděl i z toho střílel. Kluk u nás má 7,62x54R, ta rantlová patrona se lépe přebijí. Kolega to má naučené, že už při zlamování s flintou cukne a patrona sama vyjede ven. Chce to cvik. Tahle jednuška mu na nějakých 80 m střílí v rozptylu asi do dlaně. Ona ta zajímavě kroucená kovaná hlaveň už po druhé ráně jde ohřevem do rozptylu. To je ještě umocněné krátkým jednoduchým zamykacím klínem a tvrdší spouští bez napínáčku. Je to flinta do Taigy a střílí to i při -50C. Měl jsem v ruce i ve 30-06 SPRG a její majitel si do pažby dal závaží - sundal botku , vyvrtal větší díru co je šroub pažby a dal tam olověný válec, aby zvýšil hmotnost flinty a ona tak "nekopala". V tom 30-06 to prý byly hrozné drby. No a potom jsem viděl pár přeškolených, že by člověk na první pohled nevěřil, že je to Ižka. Nová hlaveň ve 9,3x72R nebo 8x57JRS, v celopažbě a falešné boční zámkové desky...vymazlená flinta.
Juras reaguje 12.4.2023 21:15
No chlapi sleduji vaši odbornou debatu,ale jak se jde na nějakou věc moc vědecky vždy nastávají problémy tak to neřeším,koupil jsem to za pár korun dnes jsem to byl přihlásit,ještě jsem s toho nedal ránu,až dám budu chytřejší.Uvidíme,střelba do 100m si myslím ,že nebude problém,je na tom Meopta 7x50 pokud to bude lítat co rána to vrána v hejnu puškohled pujde pryč a flinta na zed a budu na svejch.Nevěřím tomu až vyzkouším dám vědet,jsem na to sám zvědav.Povrchově pěkná bez vulí dřevo místy smetený od Hubertusu to spravím sám,drážky ostré,je to po starým kolegovi co nás opustil byl s tím spokojen jen puškař poladil odpor spouště na mě až příliž jemná,otevírání a zavírání -housleNedělám si iluze o vyjímečnosti kusu co popisujete,ale na moje učely na občasný ranní lov za svítání i s lepším pruměrem budu spokojen,až zkusím dá vedet
Karel Chalupník, MVDr. reaguje 12.4.2023 12:14
Jo, j to tak, Františku, ale je to ještě komplikovanější s těma ...trochlinějkama. Ony americké 7,62 Sprg. a Win. mají vývrt .308, ale ruské 7,62 jsou .311. Ale Rusi holt používají stejnou hlavňovinu. Maj v tom praxi, za války vyráběli z 1 skladové hlavně pro dlouhého Mosina rozřezáním 3 hlavně do Špagina.
František Mlčoch reaguje 12.4.2023 10:49
Držím pěsti pro štěstí. Jak psal Milan Jirmann, i já viděl několik IŽ 18 MN a některé z nich šly nastřelit jen na otevřené mířidla. Myslím, že je to způsobeno lidskou chybou. Vždy šlo o ráže 308, 30-06, a Mosin. Jak dobře víme, všechny jsou to průměrově 7,62. Pro Ruského výrobce jsou to všechno tzv. Tříčárkové pušky. Pokud má člověk "to štěstí", že ten jeho lauf vrtal člověk, který si vůbec neláme hlavu s rozdílným stoupáním vývrtu, je vždy zle. Většina z těch pušek , co jsem viděl změnila rychle majitele nebo si je chlapi nechávali na dosledy do kukuřic atd. Musím podotknout, že nemám nic proti Ruským zbraním. Sám mám roky brokovou jednušku ráže 12 a je to opravdový dříč. U kulové jednušky IŽ 18MN bych si dovolil radit být obezřetný. Pak dejte vědět, jak jste dopadl. Přeju šťastnou ruku při výběru. Lovu Zdar.
Juras reaguje 7.4.2023 11:30
Vyzkoušíme uvidíme,kdyžtak poladí puškař,Pak dam vědet
Milan Jirmann reaguje 6.4.2023 22:26
Já to vůbec nemyslel nijak zle a nejde o vzdálenost. Ale co vím od známých, tak u některých zbraní byl problém je vůbec nastřelit nebo byl problém s tvrdostí spouště a strhávali, proto je rychle prodali. Třeba máte štěstí ve výběru. Já jsem jenom prodloužil názory známých, kteří nebyli spokojeni. Nic víc. Je jich i několik kteří si ji chválí. LOVU ZDAR!!!
Juras reaguje 6.4.2023 20:46
Zdravím pane Jirmann,no myslím ,že dělám dobře-nejsem žádnej dalekostřelec na srnčí a třeba lišku za bílého dne do 100m bude určitě stačit i kdyby byla trochu vytřískaná to sovětsky železo to asi dá,je to s Meoptou 7x50 a za ty peníze asi dobrý.Mám na noc ERGO s HIKMIKREM na nahánky Sabatti s nahánkovým puškohledem a ostatně člověk by si měl občas udělat radost,přeji všem zučastněným pekné Velikonoce a LOVU ZDAR
Milan Jirmann reaguje 6.4.2023 16:53
Myslíte, že děláte dobře? Nic moc dobrého jsem na tyhle kulové zbraně neslyšel, ale nechci Vás zrazovat. LOVU ZDAR!!!
Juras reaguje 6.4.2023 12:52
Zdravim chlapi tak už jsem to vyřešil,v sobotu kupuji kulovou jednušku IŽ 308W s optikou a jednuška kromě zimního krmení bude odpočívat v trezoru LOVU
Karel Chalupník, MVDr. reaguje 2.4.2023 11:30
Přesně na tenhle účel je to dobrý, buď když jde člověk krmit nebo jako flinta k psovi na výcvik, lehká na nošení.
Juras reaguje 1.4.2023 23:56
Pane Chalupník mě to je jasnýta investice za to nestojí,mám vícero kulovnic atd jen je mi líto že v trezoru leží nevyužiata,myslel jsem že to jednodušší třeba jako Zhačko-není to nevadí na zimní krmení bude dobrá až pujdu a budu mít něco sebou.Tak přikoupím nějakou jednušku jen na srnčí a případně lišku na do soumrakového lovu či ráno při rozednění jen mě to zajímalo.Ted vím že to není s touto zbraní jen tak jednoducý LOVU
Karel Chalupník, MVDr. reaguje 1.4.2023 21:38
Kolego, když je památeční nechte ji tak a neexperimentujte, z toho flintu neuděláte. Mluvil jsem z chlapama ze Zbrojovky začátkem 90.let, kdy vrátili vagon exportu šest a půlek a sedmiček. Nešly nastřelit. Byly to ty ranné devadesátky, kdy praskaly hurdisky, tříštily se střižné hrany a špekáčky se dělaly ze sojové mouky. Prostě maximalizace zisku a snaha všechno maximálně ojebat. Dostali rozpočet na flintu a dopředu věděli že všechno krom 5,6 se bude sypat. Pak se to snažil nějak rekonstruovat Kupec v Holicích co koupil ruiny Zbrojovky, dělal je v 6,5 a 8, ale flinta prostě vypadá jinak. Necpěte do toho prachy je to k ničemu. K.Ch., Brno.
Bernard reaguje 1.4.2023 10:14
Každá varianta přesáhne několikanásobně cenu zbraně, ale "když ji miluješ, není co řešit"
Juras reaguje 30.3.2023 15:34
Díky za odpovědi,musím to promyslet varianta je i vložná hlaven menší ráže,ovšem cena 2x přesahuje pořizovací cenu jednušky no uvidíme,Díky
Milan Jirmann reaguje 30.3.2023 15:30
Jan má pravdu. Tyhle zbraně byly vyráběny do ráže max. 5,6x52R. Ptal jsem se puškaře proč a bylo mně řečeno, že mechanismus závěru by tlaky silnějších ráží nevydržel. Mluvím o originál flintách z fabriky. Protože byl zájem o jednoranové zlamovačky se silnějšími rážemi, tak v Brně začali dělat Efekta. LOVU ZDAR!!!
Jan Slavětínský reaguje 30.3.2023 12:52
Pokud si dobře pamatuji, tak závěr u ZBK 100 udrží pouze ráže 5,6 mm. Tenkrát před léty zbrojovka stahovala všechny nové flinty s větší ráží, byly u nich reklamace, natahovalo se to na čepu apod. Potom zbrojovka vyjela s Efektem, který už snese 7x65R nebo 8x57 JRS.
Bernard reaguje 30.3.2023 08:30
Pokud na to dáš kulovou hlaveň, tak to bude muset na zkušebnu. Nejlépe bude domluvit se s puškařem, který to bude dělat.
Juras reaguje 28.3.2023 20:29
Zdravim Jardo M.Dík za reakci,takže teoreticky by na ZBK 100 šlo napasovat kulová hlaven,dostal jsem ji jako dárek nechci ji tudíž prodat raděj bych na tý pažbě s baskulí viděl tu kulovou,třeba jen na škodnou a srnčí,drobné je po málu tak zahálí v trezoru nevyužita
Jaroslav Hasenohrl reaguje 28.3.2023 16:55
Ahoj.ja to měl obráceně.mel jsem zbk110v 222rem.a k tomu brokovou hlaveň zbk 100
Juras reaguje 28.3.2023 13:21
Nikdo nemá ani tušení?Tomu nevěřím