ZMRZLINA ŠTARNOV  |   NAFTA ŠTARNOV  |   VEJCE ŠTARNOV  |   MAKRELA ŠTARNOV  |   MYSLIVOST a LOVECTVÍ
15 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

První muflon
První muflon
vloženo: 28.8.2012 13:51
autor: Dalibor Hyncica

úlovky (svět)

Kamčatka 2018
Kamčatka 2018
vloženo: 13.11.2018 20:53
autor: Jiří Ondrejkovič

trofeje

Stříbrný
Stříbrný
vloženo: 11.2.2019 17:22
autor: Jeroným Levák

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 9.3.2012 09:05
autor: Marek Drha

zbraně

V dílně...
V dílně...
vloženo: 27.8.2015 07:00
autor: jirka krbeček

fotopast

...
...
vloženo: 10.9.2013 19:16
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

Veselú Veľkú noc prajem všetkým
Veselú Veľkú noc prajem všetkým
vloženo: 3.4.2015 21:25
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 232888 fotek (11 dnes)
  • 7937 videí (0 dnes)
  • 332 odkazů (0 dnes)
  • 8869 inzerátů (2 dnes)
  • 285 diskuzí (0 dnes)
  • 748220 komentářů fotek (36 dnes)
  • 12930 komentářů videí (1 dnes)
  • 3289206 hlasování fotek (109 dnes)
  • 56416 hlasování videí (1 dnes)
  • 37587 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 10 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Monster Ronda Ibex - TOP10

Další úspěšný výlet do Španělska na kozoroha Rondu. Jedná se o nejmenší poddruh španělského kozoroha jehož populace je ze všech 4. španělských kozorohů nejmenší. Pro lovce kteří chtějí mít všecky 4. poddruhy je tak Ronda nejvzácnější. Lov v horách je vždy plný neočekávaných zážitků a tím byl i lov tohoto kozla. První den lovu jsme obeznale několik dobrých kozlů, bohužel se nám ani k jednomu z nich nepodařilo dostat na místo ze kterého by bylo možno lovit. Přešli jsme pár kopečků a večer se vraceli do postele plni zážitků. Druhý den jsme se probudili do krásného slunného dne a vyrazili opět do kopců. poměrně brzo jsme obeznale dobrého kozla kterého jsme se rozhodli lovit, připravili pušku a čekali až se nám kozel dobře postaví. Než se kozel stihl dobře postavit, dostali jsme od druhého doprovoda zprávu že obeznal monster kozla. Že by to byl ten velký kterého jsme již jednou zkoušeli lovit v listopadu. Stálo před námi nelehké rozhodnutí, lovit kozla kterého jsme měli prakticky v kříži, nebo jít na druhou stranu kopce kde může být mnohem větší trofej. Nutno říct že kozel kterého jsme měli v puškohledu byl medailově vysoké zlato. Nakonec padlo rozhodnutí že kdo nic neirskou, nic nevyhraje a tak jsme vše zabalili a rozhodli se přesunout na místo kde snad ještě bude onen velký kozel. Když jsme na místo dorazili, kozel tam byl a byl to opravdu velký kozel, nebylo nad čím rozmýšlet, jen byl v pohybu směrem k vrcholu kopce. Připravili jsme si pozici na střílení, kozel v tu chvíli byl 690m od nás. Opakovaným měřením jsme se ujistili že je to 690m, udělali korekci na vzdálenost, kozel zastavil na skále ukázkově na široko. Ticho rozrazil třesk výstřelu a kozel zaznačil komorovou ránu. Odskočil 20m a v několika kotrmelcích padal ze skály. Neuvěřitelné se podařilo. Euforie a radost z úlovku byla obrovská, bylo to opravdu neuvěřitelné. Výstup do míst kde ležel kozel byl ještě pod opojením z euforie kterou jsme zažili. Trofejově se jedná o opravdu monstrózního kozoroha který v den kdy byl uloven zaujal místo mezi TOP 10 největšími kozorohy Ronda na světe. Lovci ještě jednou velké Lovu zdar k tak neuvěřitelnému štěstí, výkonu a hlavně naprosto čisté mysli při lovu. Byl to opravdu neuvěřitelný zážitek. Považuji jen za nutnost dodat že to nebyl ten kozel kterého se nám nepodařilo ulovit v listopadu. Každý z těchto kozlů měl jiné rohy a kozel kterého se nám nepodařilo doposud ulovit byl ještě nepatrně větší a nebo si to jen přejeme :) i tak jsme osobně přesvědčen že lov s fajn lidmi je mnohem cennější než sebevětší trofej světa. Na tomto lovu se nám podařilo oboje, bylo to více než příjemné
vložil: Radek
vloženo: 23.1.2021 00:54
zobrazeno: 7091x
hodnocení: 12 hlasů



Komentáře:

24.1.2021 11:06 vložil Jiří Malý
Děkuji za odpověd určitě to musí být zajímavý a napínavý lov v krásném horském prostředí.
24.1.2021 10:30 vložil Radek
Střelba na větší vzdálenosti je pochopitelně z části o vybavení, ale mnohem větší roli hraje zkušenost a to nejdůležitější je vždy střelec. Lidský faktor je při střelbě a to na jakoukoliv vzdálenost ten nejpodstatnější element, i když může mít někdo pocit že je to jen o nastavení pušky. Takovéto pocity pramení z absence zkušenosti se střelbou všeobecně. Pro příklad mohu uvést reálná čísla ze závodů. Většina střelců kteří závodí a myslí to se střelbou vážně má špičkové vybavení, má vylazené střelivo a perfektně znají korekce na vzdálenosti na které se střílí. Převážná část střelců střílí a trénují mnoho let, když vezmu třeba kategorii F-Class TR, což je disciplína která má po celém světě stejná pravidla a jde 10tka má 1MOA. Za loňský rok jsem ani na jedněch závodech neviděl jediného střelce který by dal plný počet ani v kategorii Open, nebo Sniper Tactical a to jsme přesvědčen že minimálně první polovina startovního pole jsou excelentní střelci. Kdyby tedy bylo střílení všeobecně, stejně tak jako střelba na dálku jen o nastavení pušky tak by se toto nemohlo nikdy přece stát. Pochopitelně pro úspěšný zásah je předpokladem správná korekce a kvalitní puška, za sebou mám již více než 100 úspěšně doprovozených lovců na kozorohy, vždy je nejpodstatnější zda jste si lov přijeli užít, nebo honit nesmysli a pak se sami dostanete do tlaku svých představ o tom jak by to mělo být. Už jsme to psal tak jen krátce zopakuji, nebýt naprosto klidného a vyrovnaného přístupu Jardy Valeše k celému lovu, tak by se takový lov nevydařil, doslova platilo, co výstřel to kozoroh :) já jsme jen ten kdo to celé umožní prožít, ale je na každém jak takovou příležitost uchopí. Lovu zdar.
24.1.2021 09:43 vložil Jaroslav Valeš
Lovu dík. Mám zde také své stránky, ale z osobních důvodů jsem tam přestával dávat svoje příspěvky. Proto si dovolím odpovědět výjimečně na Radkových stránkách. Protože v současné době nešlo lovit se svojí zbraní, tak Radek mě zajistil na místě lovu zbraň ráže 338 Lapua Magnum, střela Berger. I já než jsem se seznámil s Radkem, jsem nikdy na takovou vzdálenost nelovil. Doma mám zbraň ráže 300 Wby Magnum se kterou jsem lovil maximálně v horách na 330 metrů. Mám uloveno 25 kamzíků v různých horách a většinou se nedá přiblížit pod 250 metrů - to platí i u kozorožců.
24.1.2021 08:25 vložil Jiří Malý
Klobouk dolů.
24.1.2021 08:23 vložil Jiří Malý
Lovu zdar pane Valeši jaká zbran ráže munice??? vím, že se v horách loví na delší vzdálenosti, ale 690 metrů to už je dost i pro zkušeného odstřelovače.
23.1.2021 19:25 vložil Jan Bachratý
Lovu Zdar!
23.1.2021 18:24 vložil Radek
Děkuji :) ale já za flintou nebyl. Já bych si jen přál aby mi to chodilo a střílelo tak jako tobě až mi bude co tobě. Ještě jednou Lovu zdar, bylo to fajn.
23.1.2021 17:05 vložil Josef Balat
Lovu zdar !
23.1.2021 14:41 vložil Jaroslav Valeš
Radku zdravím. To, že se mě podařilo lovit na takovou vzdálenost je pro mne stále jako sen a asi to nebylo náhoda, když jsem ulovil s Tebou dalšího kozla, který byl vzdálen kokem 650 metrů. Faktem je, že to byla týmová práce a z té máš největší zásluhy Ty. Kdybys mě přes spektiv nenavigoval, tak jsem jej na tu vzdálenost v optice ani nenalezl a neulovil. Klaním se s úctou před Tebou. Nejen celý lov, ale celá lovecká akce byla z Tvé strany perfektně zajištěna. Takže ještě jednou velký dík a LOVU ZDAR.
23.1.2021 13:43 vložil Radek
Lovu zdar. Dobrý den, každý má jiné preference a jinou oblibu, většina z nás co lovíme, tak věřím že loví pro zážitek a pocit z lovu. Pokud někdo preferuje lov na blízko a loví tak, je to to nejlepší co může dělat. Každá lokalita lovu vyžaduje abychom se jí přizpůsobili. To jsme udělali, radost z úspěšného lovu byla obrovská. Kéž by lov na tyto vzdálenosti byl tak jak popisujete, pouze nastavit optiku, je ti asi tak podobné jako pouze vzít puk a střelit ho do branky :) ale né každý ho tam dostane :) Zážitek z lovu by měl být hlavně v tom co lovce baví... když jsem před více než 25 lety dělal myslivecké zkoušky tak nás učili, že myslivecká vzdálenost je taková vzdálenost, na kterou jsme schopni bezpečně obeznat a ulovit zvěř. Nevím zda se od té doby něco změnilo. Pro mě je největším zážitkem z lovu dobře prožitý čas s fajn lidma při lovu. Ještě jednou lovu zdar a děkuji za váš komentář. Ať se daří
23.1.2021 12:02 vložil Václav Bartoněk
Lovu zdar. Už jsem si také vyzkoušel lov v horských oblastech a zážitek z lovu je opravdu nezapomenutelný i když mé trofeje jsou v jiné cenové kategorii a né v top 10. Zaráží mne pouze radost z lovu na 690,- metrů . Ano nastavit optiku a střílet z hřebenu na hřeben lze , ale to má být to po čem bych toužil? Vždy jsem si myslel, že zážitek z lovu by měl být v tom ,že zvěř vlastním úsilím přelstím a na mysliveckou vzdálenost ulovím.K parádní trofeji ještě jednou ,,Lovu zdar "
23.1.2021 11:15 vložil Petr Škrabka
Paráda Lovu Zdar!
23.1.2021 00:57 vložil Radek
Bohužel se mi sem nedaří vkládat videa, v nejnižších dnech dám na svůj instagramový účet novakhunting video kde je možné vidět zásah tohoto kozoroha na 690m, točeno pomocí pozorováku.

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.