17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

květen 2014
květen 2014
vloženo: 3.6.2014 18:19
autor: Holický Jan

úlovky (svět)

Osmerák
Osmerák
vloženo: 21.2.2012 05:54
autor: Josef Vršan

trofeje

Detail včerejšího  srnce.
Detail včerejšího srnce.
vloženo: 30.5.2016 00:27
autor: Milan Ječný

zvěř v přírodě

...pozor !
...pozor !
vloženo: 4.6.2013 17:23
autor: Vít Hlavica

zbraně

PRO RADOST.
PRO RADOST.
vloženo: 20.9.2019 02:35
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

**
**
vloženo: 30.1.2015 11:13
autor: Ladislav Mlynský

myslivecké umění

Z mojí dílničky
Z mojí dílničky
vloženo: 27.1.2018 15:17
autor: Milan Kučera
Statistika
  • 243702 fotek (8 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9802 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761029 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363182 hlasování fotek (105 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 9 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 2077x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.