17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Životní srnec
Životní srnec
vloženo: 12.8.2015 10:07
autor:

úlovky (svět)

Kamčatka 2018
Kamčatka 2018
vloženo: 13.11.2018 20:53
autor: Jiří Ondrejkovič

trofeje

Srnec
Srnec
vloženo: 2.9.2015 06:28
autor: Josef Vršan

zvěř v přírodě

Kvartet
Kvartet
vloženo: 3.2.2014 21:17
autor: Svatopluk Šedivý

zbraně

Část mé sbírky
Část mé sbírky
vloženo: 12.7.2014 15:54
autor: Karel Obrtál

fotopast

Nahoře je to nejlepší.
Nahoře je to nejlepší.
vloženo: 7.3.2012 04:48
autor: Josef Vršan

myslivecké umění

Dvojka ;)
Dvojka ;)
vloženo: 6.3.2015 18:47
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243651 fotek (14 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (3 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760985 komentářů fotek (14 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362847 hlasování fotek (51 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39913 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 4 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Jiřička obecná

Delichon urbicum je druh ptáka z čeledi vlaštovkovitých a společně s vlaštovkou obecnou, břehulí říční a skalní je jednou ze čtyř zástupců této čeledi, který se vyskytuje ve střední Evropě.
Podobně jako ostatní vlaštovkovití se živí hmyzem, který chytá v otevřené krajině takřka výlučně ve vzduchu za obratného letu. Hnízdí typicky v koloniích, přičemž polokulovité, shora až na vletový otvor uzavřené hnízdo slepené z hlinitých hrudek původně jiřička stavěla na skalních stěnách, avšak dnes jej až na výjimky umisťuje zvenku na budovách a dalších stavbách. Snůška čítá 3–6 bílých vajec, jejichž inkubace trvá 14–16 dnů. O mláďata se starají oba rodiče.
Jiřička obecná náleží k dálkovým migrantům, kteří táhnou přes den a v případě západních populací každoročně cestou na africká zimoviště a zpět urazí přes 15 000 km. V podmínkách střední Evropy jiřička obecná ze zimovišť přilétá hlavně ve druhé polovině dubna (někdy se však přílet může protáhnout až do konce května) a zpět odlétá nejvíce v průběhu září, přičemž část populace se na cestu vydává až v říjnu a v některých letech ještě později (historicky jsou na území ČR prokázaná pozorování jiřiček i v listopadu).
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 6.5.2026 09:43
zobrazeno: 2739x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.