17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Letošní...
Letošní...
vloženo: 29.10.2020 17:43
autor: JCH

úlovky (svět)

Kamčatka 2018
Kamčatka 2018
vloženo: 13.11.2018 20:53
autor: Jiří Ondrejkovič

trofeje

kamzík
kamzík
vloženo: 13.1.2014 17:12
autor: Roman Dudek

zvěř v přírodě

Sele
Sele
vloženo: 1.6.2016 08:30
autor: Děda z lesa

zbraně

Kulový troják Merkel
Kulový troják Merkel
vloženo: 6.1.2019 03:40
autor: jan chadt

fotopast

...
...
vloženo: 7.5.2016 16:47
autor: František Popílek

myslivecké umění

Plastické obrazy se mně moc líbí
Plastické obrazy se mně moc líbí
vloženo: 30.3.2020 20:40
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243632 fotek (3 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760963 komentářů fotek (9 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362750 hlasování fotek (27 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39911 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 6 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1584x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.