17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Zima 2014/15
Zima 2014/15
vloženo: 23.3.2015 21:51
autor: josef stoklasa

úlovky (svět)

konec loňské sezony
konec loňské sezony
vloženo: 19.3.2014 07:00
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

najväčší....
najväčší....
vloženo: 14.2.2019 11:35
autor: pali1

zvěř v přírodě

Kvartet
Kvartet
vloženo: 3.2.2014 21:17
autor: Svatopluk Šedivý

zbraně

Pro rybáře
Pro rybáře
vloženo: 13.9.2015 13:10
autor: Karel Obrtál

fotopast

LIška
LIška
vloženo: 20.11.2018 13:25
autor: Břetislav Staněk

myslivecké umění

Rytina
Rytina
vloženo: 5.1.2018 16:03
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243652 fotek (1 dnes)
  • 8551 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760985 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362862 hlasování fotek (0 dnes)
  • 57303 hlasování videí (0 dnes)
  • 39914 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 3 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Jiřička obecná

Delichon urbicum je druh ptáka z čeledi vlaštovkovitých a společně s vlaštovkou obecnou, břehulí říční a skalní je jednou ze čtyř zástupců této čeledi, který se vyskytuje ve střední Evropě.
Podobně jako ostatní vlaštovkovití se živí hmyzem, který chytá v otevřené krajině takřka výlučně ve vzduchu za obratného letu. Hnízdí typicky v koloniích, přičemž polokulovité, shora až na vletový otvor uzavřené hnízdo slepené z hlinitých hrudek původně jiřička stavěla na skalních stěnách, avšak dnes jej až na výjimky umisťuje zvenku na budovách a dalších stavbách. Snůška čítá 3–6 bílých vajec, jejichž inkubace trvá 14–16 dnů. O mláďata se starají oba rodiče.
Jiřička obecná náleží k dálkovým migrantům, kteří táhnou přes den a v případě západních populací každoročně cestou na africká zimoviště a zpět urazí přes 15 000 km. V podmínkách střední Evropy jiřička obecná ze zimovišť přilétá hlavně ve druhé polovině dubna (někdy se však přílet může protáhnout až do konce května) a zpět odlétá nejvíce v průběhu září, přičemž část populace se na cestu vydává až v říjnu a v některých letech ještě později (historicky jsou na území ČR prokázaná pozorování jiřiček i v listopadu).
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 6.5.2026 09:43
zobrazeno: 2771x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.