17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Muflon
Muflon
vloženo: 3.11.2019 23:21
autor: hubertushk

úlovky (svět)

Parochniar
Parochniar
vloženo: 8.5.2017 11:46
autor: NH

trofeje

Stříbrný
Stříbrný
vloženo: 11.2.2019 17:22
autor: Jeroným Levák

zvěř v přírodě

ukecaný šéf
ukecaný šéf
vloženo: 6.10.2017 19:25
autor: Rastislav Rejko

zbraně

 Milenky mého mysliveckého dědu č.2
Milenky mého mysliveckého dědu č.2
vloženo: 3.4.2013 21:27
autor: František Mlčoch

fotopast

Kdo z koho?
Kdo z koho?
vloženo: 30.10.2020 20:35
autor: Jan Mikula

myslivecké umění

*
*
vloženo: 15.7.2016 20:17
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243648 fotek (11 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760985 komentářů fotek (14 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362844 hlasování fotek (48 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39913 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 7 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Jiřička obecná

Delichon urbicum je druh ptáka z čeledi vlaštovkovitých a společně s vlaštovkou obecnou, břehulí říční a skalní je jednou ze čtyř zástupců této čeledi, který se vyskytuje ve střední Evropě.
Podobně jako ostatní vlaštovkovití se živí hmyzem, který chytá v otevřené krajině takřka výlučně ve vzduchu za obratného letu. Hnízdí typicky v koloniích, přičemž polokulovité, shora až na vletový otvor uzavřené hnízdo slepené z hlinitých hrudek původně jiřička stavěla na skalních stěnách, avšak dnes jej až na výjimky umisťuje zvenku na budovách a dalších stavbách. Snůška čítá 3–6 bílých vajec, jejichž inkubace trvá 14–16 dnů. O mláďata se starají oba rodiče.
Jiřička obecná náleží k dálkovým migrantům, kteří táhnou přes den a v případě západních populací každoročně cestou na africká zimoviště a zpět urazí přes 15 000 km. V podmínkách střední Evropy jiřička obecná ze zimovišť přilétá hlavně ve druhé polovině dubna (někdy se však přílet může protáhnout až do konce května) a zpět odlétá nejvíce v průběhu září, přičemž část populace se na cestu vydává až v říjnu a v některých letech ještě později (historicky jsou na území ČR prokázaná pozorování jiřiček i v listopadu).
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 6.5.2026 09:43
zobrazeno: 2732x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.