17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj první srnec
Můj první srnec
vloženo: 26.8.2012 11:51
autor: Michaela Mikšíková

úlovky (svět)

Medvěd z Azerbajdžánu
Medvěd z Azerbajdžánu
vloženo: 1.5.2016 08:23
autor: Radek

trofeje

Pán daněk II.
Pán daněk II.
vloženo: 4.10.2019 22:08
autor: Jiří Netík

zvěř v přírodě

Drbání je nutnost
Drbání je nutnost
vloženo: 2.2.2020 09:34
autor: Děda z lesa

zbraně

Sesřičky naposledy
Sesřičky naposledy
vloženo: 6.10.2013 16:00
autor: Jan Frank

fotopast

...
...
vloženo: 23.1.2012 15:53
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

v tráve...
v tráve...
vloženo: 1.7.2016 13:10
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243642 fotek (5 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760979 komentářů fotek (8 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362819 hlasování fotek (23 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39913 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 9 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1729x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.