17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Máme jich tady stále dost.
Máme jich tady stále dost.
vloženo: 8.2.2017 12:29
autor: Daniel Donaťák

úlovky (svět)

Jelen Polsko 2011
Jelen Polsko 2011
vloženo: 16.2.2012 19:58
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

detail
detail
vloženo: 2.1.2014 14:18
autor: Roman Dudek

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 9.10.2012 08:32
autor: Marek Drha

zbraně

Zavírací nože
Zavírací nože
vloženo: 1.9.2016 08:35
autor: Děda z lesa

fotopast

duo
duo
vloženo: 18.3.2015 20:27
autor: Karel Strych

myslivecké umění

najnovšia práca
najnovšia práca
vloženo: 16.1.2016 18:04
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243629 fotek (0 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760954 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362723 hlasování fotek (0 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39910 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 0 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1521x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.