17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Jelen 200,6 bodů CIC
Jelen 200,6 bodů CIC
vloženo: 27.1.2013 11:32
autor: Aleš Náhlý

úlovky (svět)

Lov rysa v Lotyšsku
Lov rysa v Lotyšsku
vloženo: 24.1.2019 17:37
autor: Martin Saifrt

trofeje

Moji letošní srnci
Moji letošní srnci
vloženo: 28.8.2012 06:20
autor: Josef Vršan

zvěř v přírodě

Zatoulané
Zatoulané
vloženo: 2.11.2017 09:01
autor: Děda z lesa

zbraně

Přestavba jednušky ZBK 110
Přestavba jednušky ZBK 110
vloženo: 15.3.2012 13:27
autor: Ondřej Trlifaj

fotopast

Lynx lynx u Kautského
Lynx lynx u Kautského
vloženo: 15.7.2017 21:15
autor: František Bukovský

myslivecké umění

Vladimír Lepš II.
Vladimír Lepš II.
vloženo: 9.12.2020 22:04
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243637 fotek (8 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760971 komentářů fotek (17 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362796 hlasování fotek (73 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1660x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.