17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Kapitální
Kapitální
vloženo: 26.9.2012 22:53
autor: Kamil Kolb

úlovky (svět)

Karpatské jelene z maďarsko-ukrajinskej hranice
Karpatské jelene z maďarsko-ukrajinskej hranice
vloženo: 18.9.2015 07:34
autor: NH

trofeje

Srnec
Srnec
vloženo: 22.10.2020 14:33
autor: Frantisek Jenik

zvěř v přírodě

 studí to !
studí to !
vloženo: 26.1.2013 17:02
autor: Vít Hlavica

zbraně

 Milenky mého mysliveckého dědu a přítele v jednom...
Milenky mého mysliveckého dědu a přítele v jednom...
vloženo: 3.4.2013 21:26
autor: František Mlčoch

fotopast

zase kamaráti
zase kamaráti
vloženo: 15.12.2017 15:06
autor: carli

myslivecké umění

nové
nové
vloženo: 22.1.2015 19:08
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243686 fotek (6 dnes)
  • 8553 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (3 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761025 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363074 hlasování fotek (31 dnes)
  • 57305 hlasování videí (1 dnes)
  • 39917 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 11 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1981x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.