17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Ukončení zimní sezóny 2018/19
Ukončení zimní sezóny 2018/19
vloženo: 3.3.2019 19:32
autor: Josef Pouk

úlovky (svět)

Kanada
Kanada
vloženo: 17.5.2014 09:18
autor: Děda z lesa

trofeje

ÚLOVKY SEZONY 2017
ÚLOVKY SEZONY 2017
vloženo: 15.1.2018 11:19
autor: Petr Waclawek

zvěř v přírodě

Na naháňce,netrefil...
Na naháňce,netrefil...
vloženo: 31.1.2013 12:39
autor: Pavel Morávek

zbraně

Nůž vyrobený tátovi k narozeninám
Nůž vyrobený tátovi k narozeninám
vloženo: 22.7.2015 15:57
autor: Milan Stýblo

fotopast

...
...
vloženo: 26.2.2018 17:48
autor: Michal Sedlář

myslivecké umění

Vyřezávaná podložka pod "zbraně"
Vyřezávaná podložka pod "zbraně"
vloženo: 7.3.2018 15:50
autor: jirka krbeček
Statistika
  • 243637 fotek (8 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (5 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760971 komentářů fotek (17 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362796 hlasování fotek (73 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 14 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1642x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.