17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Zima 2016/2017
Zima 2016/2017
vloženo: 6.4.2017 13:07
autor: Jan Mikula

úlovky (svět)

PL 2015
PL 2015
vloženo: 13.2.2016 07:12
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Dnes dokončení
Dnes dokončení
vloženo: 9.4.2015 08:31
autor: Miloslav Šlapanský

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 8.1.2013 08:29
autor: Marek Drha

zbraně

Nůž pro sokolníka
Nůž pro sokolníka
vloženo: 28.3.2017 19:46
autor: Karel Obrtál

fotopast

...
...
vloženo: 6.10.2019 08:36
autor: Miroslav Svoboda

myslivecké umění

Černý rytíř
Černý rytíř
vloženo: 15.1.2012 09:29
autor: Petr Chloupek
Statistika
  • 243702 fotek (8 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9802 inzerátů (4 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761028 komentářů fotek (3 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363161 hlasování fotek (84 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39917 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 10 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Stínka obecná

Porcellio scaber Latreille, 1804 je suchozemský korýš z kmene členovců. Patří do rodu stínka z řádu stejnonožců.
Stínka obecná mívá průměrně kolem 1,5 cm a má tmavší až tmavě šedou barvu. Tělo se skládá ze článkovaného krunýře tvořeného 9 články, ze 7 párů kráčivých končetin a z tykadel.

Krunýř je vyztužen vápenatými solemi, které stínka získává z prostředí (např. z rozpadající se omítky a zdiva) a konzumací staré svlečky (exuvie).
Mohou být cítit čpavkem, protože vylučují odpadní dusíkaté látky v podobě čpavku. Dýchají pomocí žaberních destiček vespodu zadečku, proto musejí žít ve vlhkém prostředí.
Jsou aktivní za soumraku, přes den jsou zalezlé pod kameny nebo v tmavých skulinách.
Samičky nosí vajíčka na svém břiše až do vylíhnutí a potom hynou. Mláďata jsou bílá až žlutá, ze začátku mají necelý milimetr a ihned zalézají nejčastěji do půdy nebo do malých skulinek. Rychle rostou a poté začínají vylézat i na povrch a pomalu tmavnou od prostředka krunýře.
Stínky jsou velice hojné a vyskytují se téměř všude (sklepy, pod velkými kameny a dlažebními kostkami, ve vlhkých skulinách…).
Mezi její potravu patří tlející rostliny.

Mohou se zdržovat ve skupině, kde se objevují i svinky. Svinky a stínky jsou suchozemští korýši, kteří jsou si podobní. Poznáme je podle toho, že stínky se při nebezpečí utíkají schovat do úkrytu ve stínu, zatímco svinky se svinují do kuličky.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 2.4.2026 07:28
zobrazeno: 2115x
hodnocení: 1 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.