17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Zřejmě nejširší muflon na světě
Zřejmě nejširší muflon na světě
vloženo: 19.3.2015 11:25
autor: chasse

úlovky (svět)

Jelen Polsko 2011
Jelen Polsko 2011
vloženo: 16.2.2012 19:58
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Super srnec
Super srnec
vloženo: 27.6.2018 18:12
autor: jiří pečenka

zvěř v přírodě

Kus
Kus
vloženo: 12.5.2019 09:14
autor: Děda z lesa

zbraně

Belgičanka s vyhazováky
Belgičanka s vyhazováky
vloženo: 10.7.2017 21:30
autor: Jiří Netík

fotopast

Náš král
Náš král
vloženo: 16.3.2018 19:58
autor: Petr Hruška

myslivecké umění

malba na bříze
malba na bříze
vloženo: 4.1.2018 12:22
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 243642 fotek (5 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760979 komentářů fotek (8 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362812 hlasování fotek (16 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 7 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1724x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.