17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Když vás má Diana ráda!
Když vás má Diana ráda!
vloženo: 7.12.2020 10:47
autor: Karel Štěrba

úlovky (svět)

Los-Magadan (RUSKO) 9/2012
Los-Magadan (RUSKO) 9/2012
vloženo: 10.2.2013 17:33
autor: michal bezega

trofeje

srnček
srnček
vloženo: 29.10.2013 18:44
autor: Roman Dudek

zvěř v přírodě

Zatoulané
Zatoulané
vloženo: 2.11.2017 09:01
autor: Děda z lesa

zbraně

K jubileu
K jubileu
vloženo: 10.4.2014 22:35
autor: Karel Obrtál

fotopast

...
...
vloženo: 23.1.2012 15:53
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

obraz.. akryl (30x40cm)
obraz.. akryl (30x40cm)
vloženo: 9.4.2019 16:42
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243686 fotek (6 dnes)
  • 8553 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761022 komentářů fotek (1 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363051 hlasování fotek (8 dnes)
  • 57304 hlasování videí (0 dnes)
  • 39916 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 7 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Stínka obecná

Porcellio scaber Latreille, 1804 je suchozemský korýš z kmene členovců. Patří do rodu stínka z řádu stejnonožců.
Stínka obecná mívá průměrně kolem 1,5 cm a má tmavší až tmavě šedou barvu. Tělo se skládá ze článkovaného krunýře tvořeného 9 články, ze 7 párů kráčivých končetin a z tykadel.

Krunýř je vyztužen vápenatými solemi, které stínka získává z prostředí (např. z rozpadající se omítky a zdiva) a konzumací staré svlečky (exuvie).
Mohou být cítit čpavkem, protože vylučují odpadní dusíkaté látky v podobě čpavku. Dýchají pomocí žaberních destiček vespodu zadečku, proto musejí žít ve vlhkém prostředí.
Jsou aktivní za soumraku, přes den jsou zalezlé pod kameny nebo v tmavých skulinách.
Samičky nosí vajíčka na svém břiše až do vylíhnutí a potom hynou. Mláďata jsou bílá až žlutá, ze začátku mají necelý milimetr a ihned zalézají nejčastěji do půdy nebo do malých skulinek. Rychle rostou a poté začínají vylézat i na povrch a pomalu tmavnou od prostředka krunýře.
Stínky jsou velice hojné a vyskytují se téměř všude (sklepy, pod velkými kameny a dlažebními kostkami, ve vlhkých skulinách…).
Mezi její potravu patří tlející rostliny.

Mohou se zdržovat ve skupině, kde se objevují i svinky. Svinky a stínky jsou suchozemští korýši, kteří jsou si podobní. Poznáme je podle toho, že stínky se při nebezpečí utíkají schovat do úkrytu ve stínu, zatímco svinky se svinují do kuličky.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 2.4.2026 07:28
zobrazeno: 2100x
hodnocení: 1 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.