17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Včerejší
Včerejší
vloženo: 21.7.2019 15:02
autor: Josef Kouba

úlovky (svět)

Přímorožec šavlorohý - Oryx
Přímorožec šavlorohý - Oryx
vloženo: 11.3.2014 11:07
autor: Anežka Pučálková

trofeje

Říje 2012
Říje 2012
vloženo: 2.2.2013 10:48
autor: Aleš Náhlý

zvěř v přírodě

Černí rytíři
Černí rytíři
vloženo: 4.2.2013 14:59
autor: Roman Těšínský

zbraně

Moje zbraně
Moje zbraně
vloženo: 17.3.2017 06:43
autor: stalmi

fotopast

...
...
vloženo: 24.5.2020 14:54
autor: Miroslav Svoboda

myslivecké umění

***
***
vloženo: 16.8.2015 15:03
autor: Jiří Lengyel,starší
Statistika
  • 243632 fotek (3 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760955 komentářů fotek (1 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362729 hlasování fotek (6 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39910 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 6 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1558x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.