17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Ještě jedna...
Ještě jedna...
vloženo: 26.12.2015 14:18
autor: Jiri Krampera

úlovky (svět)

Keď Diana praje.
Keď Diana praje.
vloženo: 10.7.2014 16:15
autor: Jan Chlpáň

trofeje

kamzík
kamzík
vloženo: 13.1.2014 17:12
autor: Roman Dudek

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 11.9.2012 13:43
autor: Marek Drha

zbraně

Sestřičky
Sestřičky
vloženo: 6.10.2013 15:58
autor: Jan Frank

fotopast

Modelka :)
Modelka :)
vloženo: 9.2.2014 10:59
autor: Vojtěch Bednařík

myslivecké umění

vlk
vlk
vloženo: 27.2.2018 18:54
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243715 fotek (12 dnes)
  • 8557 videí (2 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (4 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363230 hlasování fotek (51 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39919 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 14 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Okáč pýrový

Pararge aegeria (slovensky očkáň pýrový) - samci a samice se od sebe liší jenom velmi málo. Jedná se o hnědého motýla s oranžovými a žlutavými skvrnkami na obou párech křídel. Zbarvení je velmi variabilní, existují světlejší a tmavší varianty, mezi nimi jsou i rozdíly ve stavbě těla a v chování. Světlejší samci vykazují teritoriální chování a samice čekají na vhodném místě (samci mají kratší křídla a silnější hrudní svalstvo). Okáč pýrový vyhledává hlavně lesy - zejména listnaté, ale i smíšené, zato jehličnatým lesům se vyhýbá (hlavně stinné smrkové monokultury). Může se vyskytovat ale i v parcích. Okáč pýrový se nektarem živí jen výjimečně, jako zdroj energie mu slouží sladká tekutina vylučovaná listy stromů. Nápadně zelené housenky okáče pýrového žijí obvykle na pýru a lipnici. Nejsou nijak vybíravé, neboť nepohrdnou ani válečkou prapořitou, medyňkem vlnatým a dalšími druhy lesních trav. Okáč pýrový u nás vytváří dvě, výjimečně až tři pokolení. První létá od dubna do června, července a druhá pak od července do září, případně října. V horských oblastech vytváří pouze jednu generaci.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 16.9.2025 10:48
zobrazeno: 2363x
hodnocení: 1 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.