17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

dar od našich patronů. Děkuji
dar od našich patronů. Děkuji
vloženo: 10.8.2014 13:43
autor: Tomáš Pražák

úlovky (svět)

Raritné zlato
Raritné zlato
vloženo: 3.5.2017 08:37
autor: NH

trofeje

Kamarádův životní k jubileu
Kamarádův životní k jubileu
vloženo: 1.11.2017 08:56
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Už jsou
Už jsou
vloženo: 8.3.2018 09:54
autor: Děda z lesa

zbraně

DOBRÁ PRÁCE.
DOBRÁ PRÁCE.
vloženo: 22.12.2012 07:49
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

hlad,je hlad !
hlad,je hlad !
vloženo: 26.12.2019 11:29
autor: pali1

myslivecké umění

Rytina
Rytina
vloženo: 5.1.2018 16:03
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243715 fotek (12 dnes)
  • 8557 videí (2 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9796 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363230 hlasování fotek (51 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39919 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 18 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Sýkora lužní

Slovensky: sýkorka čiernohlavá - Parus montanus

Znaky
Od velice podobné sýkory babky ji můžeme rozeznat podle stále matně zbarveného temene a světlého políčka na křídlech, které tvoří světle lemovaná péra. Obojí můžeme ale lépe popsat než pozorovat v přírodě. Rozdílné je i životní prostředí, protože babka žije v jehličnatých lesích vzácněji. Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem je hlas: sýkora lužní volá často „ci ci dé" nebo jen protáhlé „dé dé", hlas sýkory babky zní jako „cjet djé djé".

Prostředí
Sýkora lužní obývá smíšené a jehličnaté lesy, zvláště na vlhkém podkladu v horách, listnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování
Stejně jako babka žije i sýkora lužní v párech i v zimních skupinkách. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve zteřelých ještě stojících kmenech hnízdní dutinu nebo čistí dutinu už hotovou. Přináší jen málo nebo nepřináší vůbec hnízdní materiál a sedí na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Stavba hnízda se může protáhnout na 1 až 4 týdny. Vletový otvor je široký až 35 mm, hnízdění probíhá v květnu a v červnu v jediné snůšce se 7 až 9 vajíčky, na nichž sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 14 až 15 dní. Zatímco samička sedí na vejcích, přináší jí sameček potravu a voláním ji láká ven z dutiny. Nepřijde-li, vniká dovnitř a krmí samičku v dutině. Mláďata opouštějí hnízdo většinou koncem června a v červenci a přetahují s rodiči po okolí, až se na podzim smíchají s jinými skupinami sýkor. V dřívějších dobách byla často pozorována hejna s několika stovkami sýkor.

Potrava
Hmyz, pavouci, v zimě semena jehličnanů - v krmítku slunečnice.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 26.6.2026 22:04
zobrazeno: 201x
hodnocení: 2 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.