17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Lov karpatského jelena
Lov karpatského jelena
vloženo: 27.9.2016 16:02
autor: mirojevo

úlovky (svět)

Jelen
Jelen
vloženo: 15.9.2015 12:34
autor: Radim Hlaváček

trofeje

Říje 2012
Říje 2012
vloženo: 2.2.2013 10:48
autor: Aleš Náhlý

zvěř v přírodě

Sele
Sele
vloženo: 1.6.2016 08:30
autor: Děda z lesa

zbraně

Přestavba jednušky ZBK 110
Přestavba jednušky ZBK 110
vloženo: 15.3.2012 13:27
autor: Ondřej Trlifaj

fotopast

*
*
vloženo: 30.1.2015 11:12
autor: Ladislav Mlynský

myslivecké umění

*
*
vloženo: 21.2.2016 11:07
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243709 fotek (6 dnes)
  • 8556 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363207 hlasování fotek (28 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 11 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Pestřenka trubcová

Synonymum: včelice trubcová (Eristalis tenax)
Pestřenka trubcová - slovensky trúdovka obyčajná, je jednou z nejhojnějších pestřenek u nás. Pestřenka trubcová patřící do čeledi pestřenkovití (Syrphidae) dorůstá 12 až 16 mm, avšak tento údaj se v literatuře různí. Tato včele podobná moucha má černožluté, až žlutočervené zbarvení, pruhování zadečku. To je však značně proměnlivé. Od podobných druhů se liší holou tykadlovou štětinou.
Pestřenky trubcové se nejraději zdržují v blízkosti stojatých vod, ve kterých žijí jejich larvy. Objevují se ale i kolem jímek a kanalizačních struh i hnojišť. Larvy s dlouhou dýchací trubičkou se totiž zdržují s oblibou v silně znečištěných vodách s dostatkem bílkovin. Tuto vodu filtrují, takže asi 2 mm dlouhé larvy pestřenky trubcové přispívají k čištění odpadních vod. Jejich vývoj může být ukončen za pouhých 10 dní.
Dospělci pestřenky trubcové se zdržují na slunných místech, na květech rostlin, jejichž nektarem se živí. V naší přírodě se s ní setkáme po většinu roku, zpravidla od března až do listopadu. Areál rozšíření zahrnuje téměř celou Evropu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 19.2.2026 13:24
zobrazeno: 1802x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.