17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

letošní
letošní
vloženo: 26.8.2014 17:05
autor: myslivec

úlovky (svět)

Můj letošní
Můj letošní
vloženo: 18.1.2018 12:03
autor: Daniel Donaťák

trofeje

Stříbrný
Stříbrný
vloženo: 11.2.2019 17:22
autor: Jeroným Levák

zvěř v přírodě

Malá potvůrka
Malá potvůrka
vloženo: 2.5.2020 08:36
autor: Děda z lesa

zbraně

Část mé sbírky
Část mé sbírky
vloženo: 12.7.2014 15:54
autor: Karel Obrtál

fotopast

...
...
vloženo: 5.3.2013 16:15
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

malba na bříze
malba na bříze
vloženo: 4.1.2018 12:22
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 243655 fotek (4 dnes)
  • 8551 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760985 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362866 hlasování fotek (4 dnes)
  • 57303 hlasování videí (0 dnes)
  • 39914 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 1 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Pestřenka trubcová

Synonymum: včelice trubcová (Eristalis tenax)
Pestřenka trubcová - slovensky trúdovka obyčajná, je jednou z nejhojnějších pestřenek u nás. Pestřenka trubcová patřící do čeledi pestřenkovití (Syrphidae) dorůstá 12 až 16 mm, avšak tento údaj se v literatuře různí. Tato včele podobná moucha má černožluté, až žlutočervené zbarvení, pruhování zadečku. To je však značně proměnlivé. Od podobných druhů se liší holou tykadlovou štětinou.
Pestřenky trubcové se nejraději zdržují v blízkosti stojatých vod, ve kterých žijí jejich larvy. Objevují se ale i kolem jímek a kanalizačních struh i hnojišť. Larvy s dlouhou dýchací trubičkou se totiž zdržují s oblibou v silně znečištěných vodách s dostatkem bílkovin. Tuto vodu filtrují, takže asi 2 mm dlouhé larvy pestřenky trubcové přispívají k čištění odpadních vod. Jejich vývoj může být ukončen za pouhých 10 dní.
Dospělci pestřenky trubcové se zdržují na slunných místech, na květech rostlin, jejichž nektarem se živí. V naší přírodě se s ní setkáme po většinu roku, zpravidla od března až do listopadu. Areál rozšíření zahrnuje téměř celou Evropu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 19.2.2026 13:24
zobrazeno: 1747x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.