17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Letošní Rarita detail
Letošní Rarita detail
vloženo: 28.6.2019 23:09
autor: Martin Kopic

úlovky (svět)

zlaty jelen
zlaty jelen
vloženo: 4.3.2013 17:29
autor: Vladimir Benadik

trofeje

Letošní srnec
Letošní srnec
vloženo: 14.5.2020 16:58
autor: František Šmída

zvěř v přírodě

Dva kusy na jedno zmáčknurí
Dva kusy na jedno zmáčknurí
vloženo: 8.1.2015 08:57
autor: Děda z lesa

zbraně

PÁR MÝCH NOŽŮ DĚLANÝCH NA ZAKÁZKU.
PÁR MÝCH NOŽŮ DĚLANÝCH NA ZAKÁZKU.
vloženo: 9.1.2014 14:07
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

...
...
vloženo: 23.1.2012 15:53
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

Glejt na krále honu
Glejt na krále honu
vloženo: 12.11.2017 08:23
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243704 fotek (10 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9802 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761030 komentářů fotek (5 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363185 hlasování fotek (108 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 9 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Okáč pýrový

Pararge aegeria (slovensky očkáň pýrový) - samci a samice se od sebe liší jenom velmi málo. Jedná se o hnědého motýla s oranžovými a žlutavými skvrnkami na obou párech křídel. Zbarvení je velmi variabilní, existují světlejší a tmavší varianty, mezi nimi jsou i rozdíly ve stavbě těla a v chování. Světlejší samci vykazují teritoriální chování a samice čekají na vhodném místě (samci mají kratší křídla a silnější hrudní svalstvo). Okáč pýrový vyhledává hlavně lesy - zejména listnaté, ale i smíšené, zato jehličnatým lesům se vyhýbá (hlavně stinné smrkové monokultury). Může se vyskytovat ale i v parcích. Okáč pýrový se nektarem živí jen výjimečně, jako zdroj energie mu slouží sladká tekutina vylučovaná listy stromů. Nápadně zelené housenky okáče pýrového žijí obvykle na pýru a lipnici. Nejsou nijak vybíravé, neboť nepohrdnou ani válečkou prapořitou, medyňkem vlnatým a dalšími druhy lesních trav. Okáč pýrový u nás vytváří dvě, výjimečně až tři pokolení. První létá od dubna do června, července a druhá pak od července do září, případně října. V horských oblastech vytváří pouze jednu generaci.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 16.9.2025 10:48
zobrazeno: 2358x
hodnocení: 1 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.