17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Životní kňour
Životní kňour
vloženo: 5.2.2014 20:07
autor: Mádl František

úlovky (svět)

Lov rysa v Lotyšsku
Lov rysa v Lotyšsku
vloženo: 24.1.2019 17:37
autor: Martin Saifrt

trofeje

Detail včerejšího  srnce.
Detail včerejšího srnce.
vloženo: 30.5.2016 00:27
autor: Milan Ječný

zvěř v přírodě

Lišky
Lišky
vloženo: 10.2.2017 05:52
autor: Josef Vršan

zbraně

PRO RADOST.
PRO RADOST.
vloženo: 20.9.2019 02:35
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

Že to byl bobr ?
Že to byl bobr ?
vloženo: 18.3.2017 15:17
autor: Jiří Netík

myslivecké umění

Když jsem na náledí zlomil pažbu
Když jsem na náledí zlomil pažbu
vloženo: 24.2.2017 06:15
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243709 fotek (6 dnes)
  • 8556 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363199 hlasování fotek (20 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 5 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Sýkora lužní

Slovensky: sýkorka čiernohlavá - Parus montanus

Znaky
Od velice podobné sýkory babky ji můžeme rozeznat podle stále matně zbarveného temene a světlého políčka na křídlech, které tvoří světle lemovaná péra. Obojí můžeme ale lépe popsat než pozorovat v přírodě. Rozdílné je i životní prostředí, protože babka žije v jehličnatých lesích vzácněji. Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem je hlas: sýkora lužní volá často „ci ci dé" nebo jen protáhlé „dé dé", hlas sýkory babky zní jako „cjet djé djé".

Prostředí
Sýkora lužní obývá smíšené a jehličnaté lesy, zvláště na vlhkém podkladu v horách, listnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování
Stejně jako babka žije i sýkora lužní v párech i v zimních skupinkách. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve zteřelých ještě stojících kmenech hnízdní dutinu nebo čistí dutinu už hotovou. Přináší jen málo nebo nepřináší vůbec hnízdní materiál a sedí na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Stavba hnízda se může protáhnout na 1 až 4 týdny. Vletový otvor je široký až 35 mm, hnízdění probíhá v květnu a v červnu v jediné snůšce se 7 až 9 vajíčky, na nichž sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 14 až 15 dní. Zatímco samička sedí na vejcích, přináší jí sameček potravu a voláním ji láká ven z dutiny. Nepřijde-li, vniká dovnitř a krmí samičku v dutině. Mláďata opouštějí hnízdo většinou koncem června a v červenci a přetahují s rodiči po okolí, až se na podzim smíchají s jinými skupinami sýkor. V dřívějších dobách byla často pozorována hejna s několika stovkami sýkor.

Potrava
Hmyz, pavouci, v zimě semena jehličnanů - v krmítku slunečnice.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 26.6.2026 22:04
zobrazeno: 140x
hodnocení: 2 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.