17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

K jubileu
K jubileu
vloženo: 6.2.2014 19:56
autor: Jagdforest

úlovky (svět)

Kanadský los - Britská Kolumbie
Kanadský los - Britská Kolumbie
vloženo: 26.1.2016 13:20
autor: Radek

trofeje

stříbrný a raritní-detail srnce
stříbrný a raritní-detail srnce
vloženo: 1.4.2012 00:18
autor: Zdeněk Urban

zvěř v přírodě

 studí to !
studí to !
vloženo: 26.1.2013 17:02
autor: Vít Hlavica

zbraně

Rytina schránky CZ 557,moje práce.
Rytina schránky CZ 557,moje práce.
vloženo: 14.4.2020 20:21
autor: Stanislav Satoria

fotopast

rys
rys
vloženo: 6.2.2019 15:51
autor: Lubomír Černý

myslivecké umění

akát 41 x 29 cm
akát 41 x 29 cm
vloženo: 18.1.2017 15:30
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 243680 fotek (13 dnes)
  • 8552 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761021 komentářů fotek (18 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363043 hlasování fotek (73 dnes)
  • 57304 hlasování videí (1 dnes)
  • 39915 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Stínka obecná

Porcellio scaber Latreille, 1804 je suchozemský korýš z kmene členovců. Patří do rodu stínka z řádu stejnonožců.
Stínka obecná mívá průměrně kolem 1,5 cm a má tmavší až tmavě šedou barvu. Tělo se skládá ze článkovaného krunýře tvořeného 9 články, ze 7 párů kráčivých končetin a z tykadel.

Krunýř je vyztužen vápenatými solemi, které stínka získává z prostředí (např. z rozpadající se omítky a zdiva) a konzumací staré svlečky (exuvie).
Mohou být cítit čpavkem, protože vylučují odpadní dusíkaté látky v podobě čpavku. Dýchají pomocí žaberních destiček vespodu zadečku, proto musejí žít ve vlhkém prostředí.
Jsou aktivní za soumraku, přes den jsou zalezlé pod kameny nebo v tmavých skulinách.
Samičky nosí vajíčka na svém břiše až do vylíhnutí a potom hynou. Mláďata jsou bílá až žlutá, ze začátku mají necelý milimetr a ihned zalézají nejčastěji do půdy nebo do malých skulinek. Rychle rostou a poté začínají vylézat i na povrch a pomalu tmavnou od prostředka krunýře.
Stínky jsou velice hojné a vyskytují se téměř všude (sklepy, pod velkými kameny a dlažebními kostkami, ve vlhkých skulinách…).
Mezi její potravu patří tlející rostliny.

Mohou se zdržovat ve skupině, kde se objevují i svinky. Svinky a stínky jsou suchozemští korýši, kteří jsou si podobní. Poznáme je podle toho, že stínky se při nebezpečí utíkají schovat do úkrytu ve stínu, zatímco svinky se svinují do kuličky.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 2.4.2026 07:28
zobrazeno: 2091x
hodnocení: 1 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.