17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj jelen z letošní říje
Můj jelen z letošní říje
vloženo: 25.9.2019 11:19
autor: Michal Klouda

úlovky (svět)

Kamčatka 2016
Kamčatka 2016
vloženo: 3.6.2016 10:14
autor: Aleš Náhlý

trofeje

Nejsilnější jelen p.Váchala
Nejsilnější jelen p.Váchala
vloženo: 16.2.2017 08:57
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

"Horal"
"Horal"
vloženo: 17.2.2014 19:13
autor: Svatopluk Šedivý

zbraně

V dílně...
V dílně...
vloženo: 27.8.2015 07:00
autor: jirka krbeček

fotopast

..tady hlídám já..
..tady hlídám já..
vloženo: 10.8.2016 18:19
autor: Jaroslav Richter

myslivecké umění

diana
diana
vloženo: 23.4.2018 12:05
autor: Ondřej Trlifaj
Statistika
  • 243670 fotek (3 dnes)
  • 8551 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9796 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761007 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362980 hlasování fotek (10 dnes)
  • 57303 hlasování videí (0 dnes)
  • 39914 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 1 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Martináč bukový

Aglia tau - je noční motýl z čeledi martináčovitých, kam patří i největší evropský motýl, martináč hrušňový. Latinské druhové jméno tau přiřadil martináči bukovému přírodovědec Carl Linné. Inspirovala jej přitom bílá skvrna ve tvaru řeckého písmene tau (T) na křídlech motýla. Vyskytuje se ve starých listnatých, zejména bukových lesích, a to i v horských oblastech. Okrově zbarvená tykadla jsou nejjistějším rozlišovacím znakem mezi pohlavími – u samců jsou výrazně více hřebenitá než u samic. Dospělci se vyskytují v jediné generaci, která létá někdy už od března, zpravidla však až od dubna do května. V horských oblastech je celý interval posunut a aktivita ustává až v červenci. Motýli poletují v lesích a na jejich okrajích. Podobně jako u příbuzného martináče habrového jsou aktivnějším pohlavím samci, kteří létají i ve dne, aby vyhledali samičky. Ty přes den posedávají v podrostu a nelétají. V noci jsou aktivní obě pohlaví, často přilétají k umělým zdrojům světla. Tak jako ostatní martináčovití, ani martináč bukový nemá vyvinuté funkční potravní ústrojí. Po spáření kladou samičky vajíčka na různé listnaté dřeviny a následně hynou.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 30.8.2025 07:48
zobrazeno: 2517x
hodnocení: 3 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.