17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Lov u kamaráda
Lov u kamaráda
vloženo: 28.11.2017 17:26
autor: Petr Kohout

úlovky (svět)

sibiř
sibiř
vloženo: 29.9.2015 21:28
autor: František Strnad

trofeje

Starý pán
Starý pán
vloženo: 24.7.2015 13:22
autor: Alois Kneifel

zvěř v přírodě

Oboustranné překvapení
Oboustranné překvapení
vloženo: 13.5.2018 06:12
autor: Josef Vršan

zbraně

Splněný sen
Splněný sen
vloženo: 1.11.2012 13:56
autor: Martin Chmela

fotopast

***
***
vloženo: 29.1.2015 07:34
autor: Ladislav Mlynský

myslivecké umění

**
**
vloženo: 2.7.2016 09:18
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243680 fotek (13 dnes)
  • 8552 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761021 komentářů fotek (18 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363043 hlasování fotek (73 dnes)
  • 57304 hlasování videí (1 dnes)
  • 39915 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 13 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Pestřenka trubcová

Synonymum: včelice trubcová (Eristalis tenax)
Pestřenka trubcová - slovensky trúdovka obyčajná, je jednou z nejhojnějších pestřenek u nás. Pestřenka trubcová patřící do čeledi pestřenkovití (Syrphidae) dorůstá 12 až 16 mm, avšak tento údaj se v literatuře různí. Tato včele podobná moucha má černožluté, až žlutočervené zbarvení, pruhování zadečku. To je však značně proměnlivé. Od podobných druhů se liší holou tykadlovou štětinou.
Pestřenky trubcové se nejraději zdržují v blízkosti stojatých vod, ve kterých žijí jejich larvy. Objevují se ale i kolem jímek a kanalizačních struh i hnojišť. Larvy s dlouhou dýchací trubičkou se totiž zdržují s oblibou v silně znečištěných vodách s dostatkem bílkovin. Tuto vodu filtrují, takže asi 2 mm dlouhé larvy pestřenky trubcové přispívají k čištění odpadních vod. Jejich vývoj může být ukončen za pouhých 10 dní.
Dospělci pestřenky trubcové se zdržují na slunných místech, na květech rostlin, jejichž nektarem se živí. V naší přírodě se s ní setkáme po většinu roku, zpravidla od března až do listopadu. Areál rozšíření zahrnuje téměř celou Evropu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 19.2.2026 13:24
zobrazeno: 1764x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.