17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Ani jsem s ním nehnul:)
Ani jsem s ním nehnul:)
vloženo: 23.1.2014 15:39
autor: Kalous

úlovky (svět)

konec loňské sezony
konec loňské sezony
vloženo: 19.3.2014 07:00
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Detail dnešního srnce.
Detail dnešního srnce.
vloženo: 2.7.2017 10:03
autor: Milan Ječný

zvěř v přírodě

u kořisti 3
u kořisti 3
vloženo: 30.3.2013 11:06
autor: Marek Drha

zbraně

Vzpomínka na dědu
Vzpomínka na dědu
vloženo: 8.1.2012 13:44
autor: Ivo Kolář

fotopast

trocha adrenalinu
trocha adrenalinu
vloženo: 13.3.2014 16:33
autor: Jaroslav Válek

myslivecké umění

farbiar
farbiar
vloženo: 9.1.2012 16:00
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243694 fotek (0 dnes)
  • 8554 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761025 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363077 hlasování fotek (0 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39917 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 2 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Sýkora lužní

Slovensky: sýkorka čiernohlavá - Parus montanus

Znaky
Od velice podobné sýkory babky ji můžeme rozeznat podle stále matně zbarveného temene a světlého políčka na křídlech, které tvoří světle lemovaná péra. Obojí můžeme ale lépe popsat než pozorovat v přírodě. Rozdílné je i životní prostředí, protože babka žije v jehličnatých lesích vzácněji. Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem je hlas: sýkora lužní volá často „ci ci dé" nebo jen protáhlé „dé dé", hlas sýkory babky zní jako „cjet djé djé".

Prostředí
Sýkora lužní obývá smíšené a jehličnaté lesy, zvláště na vlhkém podkladu v horách, listnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování
Stejně jako babka žije i sýkora lužní v párech i v zimních skupinkách. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve zteřelých ještě stojících kmenech hnízdní dutinu nebo čistí dutinu už hotovou. Přináší jen málo nebo nepřináší vůbec hnízdní materiál a sedí na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Stavba hnízda se může protáhnout na 1 až 4 týdny. Vletový otvor je široký až 35 mm, hnízdění probíhá v květnu a v červnu v jediné snůšce se 7 až 9 vajíčky, na nichž sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 14 až 15 dní. Zatímco samička sedí na vejcích, přináší jí sameček potravu a voláním ji láká ven z dutiny. Nepřijde-li, vniká dovnitř a krmí samičku v dutině. Mláďata opouštějí hnízdo většinou koncem června a v červenci a přetahují s rodiči po okolí, až se na podzim smíchají s jinými skupinami sýkor. V dřívějších dobách byla často pozorována hejna s několika stovkami sýkor.

Potrava
Hmyz, pavouci, v zimě semena jehličnanů - v krmítku slunečnice.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 26.6.2026 22:04
zobrazeno: 40x
hodnocení: 0 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.