16 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj první
Můj první
vloženo: 7.10.2014 22:01
autor: Emil Vogel

úlovky (svět)

konec loňské sezony
konec loňské sezony
vloženo: 19.3.2014 07:00
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

najväčší....
najväčší....
vloženo: 14.2.2019 11:35
autor: pali1

zvěř v přírodě

Možná troubí naposled
Možná troubí naposled
vloženo: 15.10.2014 08:12
autor: Děda z lesa

zbraně

Nové zapažbení lankasterové jednušky, moje práce.
Nové zapažbení lankasterové jednušky, moje práce.
vloženo: 23.3.2020 20:31
autor: Stanislav Satoria

fotopast

Kdo z koho?
Kdo z koho?
vloženo: 30.10.2020 20:35
autor: Jan Mikula

myslivecké umění

farbiar..
farbiar..
vloženo: 2.2.2014 16:32
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 241482 fotek (4 dnes)
  • 8394 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9657 inzerátů (1 dnes)
  • 284 diskuzí (0 dnes)
  • 758776 komentářů fotek (21 dnes)
  • 12982 komentářů videí (0 dnes)
  • 3357339 hlasování fotek (36 dnes)
  • 57203 hlasování videí (0 dnes)
  • 39392 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 7 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Soutocká oskeruše, aneb Strom milénia 1

Když jsem vlastnil pozemky na Starém Poddvorově v trati Krásná Hora, soused měl velkou oskorušu (tak se ji říká u nás). S jeho svolením jsem si hrst nasbíral. Po uhniličení (zhnědnutí) jsem v ústech obsah plodu rozmělnil a citlivým jazýčkem vyluštil semínka a zbytek spolkl. Ta jsem nasel. Můj děda říkával, že oskoruša sa sadí tak, že ji spolknete (v zažívacím traktu proběhne stratifikace) a do vyhrábnuté jamky uděláte velkou potřebu a výsledek přihrnete hlínou.
vložil: Jiří Netík
vloženo: 24.5.2020 08:41
zobrazeno: 1170x
hodnocení: 20 hlasů



Komentáře:

25.5.2020 06:29 vložil Jaroslav Vlosovský
1***
25.5.2020 01:24 vložil Jiří Wenzl
Děda věděl jak na to, ale snad tě upozornil, že tou konzumací plodů se to nesmí přehánět, neb z velkého množství může být průjem. Pak se jinak bohulibá akce s výsevem semen může rázem změnit v drama, kdy takto postižený jedinec není schopen určit čas ani místo výsevu. U nás na Kyjovsku říkáme "oškoruša". Ještě do šedesátých let min.st. byla u nás běžná tam, kdy byly vinohrady. Pak postupně mizela a upadala v zapomění. Měl jsem je dobře zmapované - chutnaly mi uhniličené na zemi. Musel jsem vybírat ty dobré mezi už plesnivými. Nikoho tehdy nezajímaly - babička mi říkala, že se z nich kdysi po usušení dělalo posýpaní na ovocné knedlíky. Oškoruše získaly popularitu až v souvislosti s popularitou oškorušovice. Před lety problěhlo lesnické mapování oškoruší v souvislosti s rehabilitací pěstování dlouhá léta opomíjených listnáčů, např. také jeřábu břeku. Takto byl zjištěn výskyt oškoruší v porostech na Pálavě a v Milovickém lese - uvažuje se o tom, že se zde jedná o její přirozený výskyt. Oběma jeřábům - břeku i oškoruši totiž vyhovuje dostatek vápna ve zdejší půdě i zdejší teplé klima (lesnickou typologií řečeno jde o oblast šípákovách doubrav).
24.5.2020 23:27 vložil Jiří Stránský
Zkrátka :chutná to, vy... to a pak roste to :-) 1 ***
24.5.2020 21:10 vložil Pavel Zeman
1***
24.5.2020 18:54 vložil Jiří Zábran
1****
24.5.2020 15:41 vložil Vlasta Szo"keová
1***
24.5.2020 10:44 vložil Lubomír Prokeš
1****
24.5.2020 09:42 vložil Josef Balat
1***
24.5.2020 09:42 vložil Karel Daněk
1***
24.5.2020 09:24 vložil Jindřiška Padalíková
1***

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.