17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Včerejší
Včerejší
vloženo: 21.7.2019 15:02
autor: Josef Kouba

úlovky (svět)

Kamčatka 2016
Kamčatka 2016
vloženo: 3.6.2016 10:14
autor: Aleš Náhlý

trofeje

Letošní srnec
Letošní srnec
vloženo: 14.5.2020 16:58
autor: František Šmída

zvěř v přírodě

Že by chrutí ?
Že by chrutí ?
vloženo: 6.2.2015 08:50
autor: Děda z lesa

zbraně

Brno Effect - úprava pažby
Brno Effect - úprava pažby
vloženo: 1.5.2018 07:34
autor: jirka krbeček

fotopast

...
...
vloženo: 11.7.2017 20:17
autor: Michal Vokurka

myslivecké umění

sv.Hubert***
sv.Hubert***
vloženo: 12.10.2014 19:23
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243702 fotek (8 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (4 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761028 komentářů fotek (3 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363181 hlasování fotek (104 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 7 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Sýkora lužní

Slovensky: sýkorka čiernohlavá - Parus montanus

Znaky
Od velice podobné sýkory babky ji můžeme rozeznat podle stále matně zbarveného temene a světlého políčka na křídlech, které tvoří světle lemovaná péra. Obojí můžeme ale lépe popsat než pozorovat v přírodě. Rozdílné je i životní prostředí, protože babka žije v jehličnatých lesích vzácněji. Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem je hlas: sýkora lužní volá často „ci ci dé" nebo jen protáhlé „dé dé", hlas sýkory babky zní jako „cjet djé djé".

Prostředí
Sýkora lužní obývá smíšené a jehličnaté lesy, zvláště na vlhkém podkladu v horách, listnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování
Stejně jako babka žije i sýkora lužní v párech i v zimních skupinkách. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve zteřelých ještě stojících kmenech hnízdní dutinu nebo čistí dutinu už hotovou. Přináší jen málo nebo nepřináší vůbec hnízdní materiál a sedí na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Stavba hnízda se může protáhnout na 1 až 4 týdny. Vletový otvor je široký až 35 mm, hnízdění probíhá v květnu a v červnu v jediné snůšce se 7 až 9 vajíčky, na nichž sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 14 až 15 dní. Zatímco samička sedí na vejcích, přináší jí sameček potravu a voláním ji láká ven z dutiny. Nepřijde-li, vniká dovnitř a krmí samičku v dutině. Mláďata opouštějí hnízdo většinou koncem června a v červenci a přetahují s rodiči po okolí, až se na podzim smíchají s jinými skupinami sýkor. V dřívějších dobách byla často pozorována hejna s několika stovkami sýkor.

Potrava
Hmyz, pavouci, v zimě semena jehličnanů - v krmítku slunečnice.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 26.6.2026 22:04
zobrazeno: 92x
hodnocení: 2 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.