17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Můj úspěšný lovecký víkend
Můj úspěšný lovecký víkend
vloženo: 18.2.2019 19:43
autor: Daniel Donaťák

úlovky (svět)

Ještě Kanada
Ještě Kanada
vloženo: 18.5.2014 08:38
autor: Děda z lesa

trofeje

Srnec k padesátce...
Srnec k padesátce...
vloženo: 28.6.2014 00:23
autor: František Mlčoch

zvěř v přírodě

Při lovu
Při lovu
vloženo: 5.3.2017 16:50
autor: Václav Vašíček

zbraně

DOBRÁ PRÁCE.
DOBRÁ PRÁCE.
vloženo: 22.12.2012 07:49
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

Macko
Macko
vloženo: 16.11.2014 17:11
autor: Ladislav Mlynský

myslivecké umění

Z mojí dílničky
Z mojí dílničky
vloženo: 27.1.2018 15:17
autor: Milan Kučera
Statistika
  • 243694 fotek (0 dnes)
  • 8554 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761025 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363077 hlasování fotek (0 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39917 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 0 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Sýkora lužní

Slovensky: sýkorka čiernohlavá - Parus montanus

Znaky
Od velice podobné sýkory babky ji můžeme rozeznat podle stále matně zbarveného temene a světlého políčka na křídlech, které tvoří světle lemovaná péra. Obojí můžeme ale lépe popsat než pozorovat v přírodě. Rozdílné je i životní prostředí, protože babka žije v jehličnatých lesích vzácněji. Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem je hlas: sýkora lužní volá často „ci ci dé" nebo jen protáhlé „dé dé", hlas sýkory babky zní jako „cjet djé djé".

Prostředí
Sýkora lužní obývá smíšené a jehličnaté lesy, zvláště na vlhkém podkladu v horách, listnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování
Stejně jako babka žije i sýkora lužní v párech i v zimních skupinkách. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve zteřelých ještě stojících kmenech hnízdní dutinu nebo čistí dutinu už hotovou. Přináší jen málo nebo nepřináší vůbec hnízdní materiál a sedí na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Stavba hnízda se může protáhnout na 1 až 4 týdny. Vletový otvor je široký až 35 mm, hnízdění probíhá v květnu a v červnu v jediné snůšce se 7 až 9 vajíčky, na nichž sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 14 až 15 dní. Zatímco samička sedí na vejcích, přináší jí sameček potravu a voláním ji láká ven z dutiny. Nepřijde-li, vniká dovnitř a krmí samičku v dutině. Mláďata opouštějí hnízdo většinou koncem června a v červenci a přetahují s rodiči po okolí, až se na podzim smíchají s jinými skupinami sýkor. V dřívějších dobách byla často pozorována hejna s několika stovkami sýkor.

Potrava
Hmyz, pavouci, v zimě semena jehličnanů - v krmítku slunečnice.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 26.6.2026 22:04
zobrazeno: 31x
hodnocení: 0 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.