17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Rychlé TRIO.
Rychlé TRIO.
vloženo: 6.12.2017 09:36
autor: Daniel Donaťák

úlovky (svět)

neptun
neptun
vloženo: 17.2.2012 09:41
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

najväčší....
najväčší....
vloženo: 14.2.2019 11:35
autor: pali1

zvěř v přírodě

Černá
Černá
vloženo: 11.11.2019 08:52
autor: Děda z lesa

zbraně

Zajímavý nůž s baterkou
Zajímavý nůž s baterkou
vloženo: 6.4.2015 08:57
autor: Děda z lesa

fotopast

...
...
vloženo: 23.1.2012 15:53
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

srnčie
srnčie
vloženo: 12.3.2017 19:01
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243634 fotek (5 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760963 komentářů fotek (9 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362769 hlasování fotek (46 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39911 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 13 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Martináč bukový

Aglia tau - je noční motýl z čeledi martináčovitých, kam patří i největší evropský motýl, martináč hrušňový. Latinské druhové jméno tau přiřadil martináči bukovému přírodovědec Carl Linné. Inspirovala jej přitom bílá skvrna ve tvaru řeckého písmene tau (T) na křídlech motýla. Vyskytuje se ve starých listnatých, zejména bukových lesích, a to i v horských oblastech. Okrově zbarvená tykadla jsou nejjistějším rozlišovacím znakem mezi pohlavími – u samců jsou výrazně více hřebenitá než u samic. Dospělci se vyskytují v jediné generaci, která létá někdy už od března, zpravidla však až od dubna do května. V horských oblastech je celý interval posunut a aktivita ustává až v červenci. Motýli poletují v lesích a na jejich okrajích. Podobně jako u příbuzného martináče habrového jsou aktivnějším pohlavím samci, kteří létají i ve dne, aby vyhledali samičky. Ty přes den posedávají v podrostu a nelétají. V noci jsou aktivní obě pohlaví, často přilétají k umělým zdrojům světla. Tak jako ostatní martináčovití, ani martináč bukový nemá vyvinuté funkční potravní ústrojí. Po spáření kladou samičky vajíčka na různé listnaté dřeviny a následně hynou.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 30.8.2025 07:48
zobrazeno: 2506x
hodnocení: 3 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.