17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Podhorský král. č. 3.   17.10.2019
Podhorský král. č. 3. 17.10.2019
vloženo: 21.10.2020 07:50
autor: Ivo Lajčok

úlovky (svět)

Zimbabwe díl 13.
Zimbabwe díl 13.
vloženo: 4.1.2018 12:09
autor: Radek

trofeje

srnec a srna
srnec a srna
vloženo: 2.1.2014 14:08
autor: Roman Dudek

zvěř v přírodě

siesta
siesta
vloženo: 30.4.2012 06:28
autor: Vít Hlavica

zbraně

Hirsch III.
Hirsch III.
vloženo: 19.4.2015 10:27
autor: Karel Obrtál

fotopast

...
...
vloženo: 5.3.2013 16:15
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

velikonoce
velikonoce
vloženo: 17.4.2012 07:41
autor: Svatoslav Ščudla
Statistika
  • 243637 fotek (8 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760971 komentářů fotek (17 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362791 hlasování fotek (68 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 15 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Holub hřivnáč

Columba palumbus je druh ptáka z řádu měkkozobých.

S délkou těla 38–43 cm je holub hřivnáč největším druhem holuba ve střední Evropě. V rozpětí křídel měří 68–77 cm a jeho hmotnost se pohybuje mezi 350–680 g. Opeření je převážně šedé s vínově červenou hrudí a výraznou bílou skvrnou po stranách krku. Samec má skvrnu vetší, než samice. V letu je typický také široký bílý pruh na svrchní straně křídel. Mladí ptáci nemají světlou skvrnu po stranách krku, která se u nich začne objevovat v závislosti na době vylíhnutí v srpnu až prosinci.

Potrava je téměř výhradně rostlinná. Na jaře (a v zimě) v ní převažují lístky jetele a jiných bylin, méně jsou zastoupeny listy, květy a pupeny dřevin a vyseté zrní. V létě a na podzim je tvořena především obilím a v menší míře i luštěninami, semeny a plody různých dřevin (třešněmi, žaludy), také semeny plevelů. Ojediněle požírá i malé měkkýše (patrně kvůli obsahu vápníku v ulitách), žížaly a hmyz. Potravu sbírá zpravidla na zemi na otevřených prostranstvích, méně často i na stromech nebo keřích.

Páry vytváří krátce po návratu ze zimovišť. Během toku samec často vrká na vyvýšených místech a předvádí typické lety, při kterých příkře vystoupá vzhůru do více než dvaceti metrů nad své teritorium, v kulminačním bodu zpravidla tleskne křídly a poté se klouzavým letem vrací dolů. Součástí námluv bývá také pronásledování samice s roztaženým ocasem a nafouklým voletem a vzájemné probírání peří na hlavě a krku.

Nejčastěji hnízdí na stromech nebo v hustých keřích, raději při krajích lesních a stromových porostů, ale i uvnitř nich. V posledních letech přibývá též případů hnízdění na budovách. Hnízdo staví samice ze suchých větviček přinášených samcem. Je ploché a obvykle velmi řídké, často natolik, že je v něm zespodu vidět snůška. Hnízdí většinou 2× ročně, vzhledem k dlouhé hnízdní sezóně (březen–červenec) však může mít za vhodných podmínek i 3 nebo 4 snůšky do roka. Samice snáší 2 bílá vejce o rozměrech 40,6 × 29,4 mm, o něž se starají oba rodiče. Doba sezení je 15–17 dnů, mláďata se líhnou v rozmezí zhruba 1 dne. Holubí partneři zpočátku krmí své mladé hmotou vyvrženou z volete podobající se hustému mléku s obsahem vitamínů. Mládě zanoří hlavu do jícnu rodiče a pije ji. Teprve po 5–6 dnech začínají přivykat normální stravě. Hnízdo opouštějí ve věku 3–4 týdnů a vzletnosti dosahují ve stáří 33–35 dnů. Pohlavně dospělá jsou v následujícím roce. Po vyhnízdění se rodiny shromažďují do hejn, která později táhnou do zimovišť. Nejvyšší známý věk je 16 let a 4 měsíce.

Jedná se o tažného ptáka. Přílet na naše území začíná již v druhé polovině února, odlet probíhá od srpna do října.

Létá rychlostí 70 km za hodinu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 15.5.2026 06:20
zobrazeno: 1714x
hodnocení: 6 hlasů



Komentáře:

17.5.2026 19:35 vložil marie stanikova
krásně píšete..díky

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.