17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Diviak
Diviak
vloženo: 10.2.2013 09:17
autor: mirojevo

úlovky (svět)

Sibírsky los - Rusko
Sibírsky los - Rusko
vloženo: 14.2.2017 14:36
autor: mirojevo

trofeje

Nezapomenutelné ráno
Nezapomenutelné ráno
vloženo: 24.7.2020 20:46
autor: Frantisek Jenik

zvěř v přírodě

Liška
Liška
vloženo: 9.2.2018 06:05
autor: Josef Vršan

zbraně

V dílně...
V dílně...
vloženo: 20.1.2016 08:25
autor: jirka krbeček

fotopast

Na újedi 1
Na újedi 1
vloženo: 26.10.2017 19:09
autor: Jiří Netík

myslivecké umění

Autor neznámý I.
Autor neznámý I.
vloženo: 14.1.2017 13:48
autor: Jindřiška Padalíková
Statistika
  • 243637 fotek (8 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (5 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760971 komentářů fotek (17 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362796 hlasování fotek (73 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 15 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1635x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.