17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Jelen 200,6 bodů CIC
Jelen 200,6 bodů CIC
vloženo: 27.1.2013 11:32
autor: Aleš Náhlý

úlovky (svět)

lov v PL
lov v PL
vloženo: 19.10.2014 17:12
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Nebezpečná parta v revíru
Nebezpečná parta v revíru
vloženo: 16.1.2018 09:04
autor: eduard lukáš

zvěř v přírodě

u kořisti 3
u kořisti 3
vloženo: 30.3.2013 11:06
autor: Marek Drha

zbraně

První pokus
První pokus
vloženo: 19.4.2016 22:43
autor: Jiří Pavlovský

fotopast

...
...
vloženo: 24.5.2020 14:54
autor: Miroslav Svoboda

myslivecké umění

Muflón
Muflón
vloženo: 8.2.2019 17:38
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243632 fotek (3 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760955 komentářů fotek (1 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362729 hlasování fotek (6 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39910 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 5 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1562x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.