17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

"Čtyřleťák"
"Čtyřleťák"
vloženo: 18.9.2017 20:37
autor: Pavel Veverka

úlovky (svět)

Magadan 2012
Magadan 2012
vloženo: 16.1.2013 17:58
autor: Sláva Dolníček

trofeje

Letitá trofej (1924)
Letitá trofej (1924)
vloženo: 14.2.2020 09:20
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Strom je můj.
Strom je můj.
vloženo: 6.3.2015 08:33
autor: Děda z lesa

zbraně

V dílně...
V dílně...
vloženo: 27.8.2015 07:00
autor: jirka krbeček

fotopast

Kongres
Kongres
vloženo: 12.1.2014 11:45
autor: Ladislav Michek

myslivecké umění

.S.
.S.
vloženo: 24.1.2013 18:02
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243637 fotek (8 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760971 komentářů fotek (17 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362796 hlasování fotek (73 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39912 registrovaných uživatelů
    2 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1665x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.