17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Otcův k 72 narozeninám
Otcův k 72 narozeninám
vloženo: 6.2.2012 10:54
autor: Miloš Kučera

úlovky (svět)

**
**
vloženo: 21.1.2015 12:07
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Kamarádův raritní
Kamarádův raritní
vloženo: 27.7.2016 15:40
autor: karel marek

zvěř v přírodě

Selátko
Selátko
vloženo: 3.5.2016 08:54
autor: Děda z lesa

zbraně

Trochu jiný tesák
Trochu jiný tesák
vloženo: 28.10.2019 21:35
autor: Karel Obrtál

fotopast

*
*
vloženo: 31.5.2018 13:42
autor: Rostislav Jurdič

myslivecké umění

ŕŕŕŕ...
ŕŕŕŕ...
vloženo: 7.4.2013 18:11
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243655 fotek (4 dnes)
  • 8551 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760985 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362870 hlasování fotek (8 dnes)
  • 57303 hlasování videí (0 dnes)
  • 39914 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Jiřička obecná

Delichon urbicum je druh ptáka z čeledi vlaštovkovitých a společně s vlaštovkou obecnou, břehulí říční a skalní je jednou ze čtyř zástupců této čeledi, který se vyskytuje ve střední Evropě.
Podobně jako ostatní vlaštovkovití se živí hmyzem, který chytá v otevřené krajině takřka výlučně ve vzduchu za obratného letu. Hnízdí typicky v koloniích, přičemž polokulovité, shora až na vletový otvor uzavřené hnízdo slepené z hlinitých hrudek původně jiřička stavěla na skalních stěnách, avšak dnes jej až na výjimky umisťuje zvenku na budovách a dalších stavbách. Snůška čítá 3–6 bílých vajec, jejichž inkubace trvá 14–16 dnů. O mláďata se starají oba rodiče.
Jiřička obecná náleží k dálkovým migrantům, kteří táhnou přes den a v případě západních populací každoročně cestou na africká zimoviště a zpět urazí přes 15 000 km. V podmínkách střední Evropy jiřička obecná ze zimovišť přilétá hlavně ve druhé polovině dubna (někdy se však přílet může protáhnout až do konce května) a zpět odlétá nejvíce v průběhu září, přičemž část populace se na cestu vydává až v říjnu a v některých letech ještě později (historicky jsou na území ČR prokázaná pozorování jiřiček i v listopadu).
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 6.5.2026 09:43
zobrazeno: 2799x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.