17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Prízrak z hmly
Prízrak z hmly
vloženo: 14.11.2017 21:46
autor: Miroslav Kandráč

úlovky (svět)

Bezoár Ibex v Turecku
Bezoár Ibex v Turecku
vloženo: 15.1.2019 08:34
autor: Radek

trofeje

Kamarádův srnec
Kamarádův srnec
vloženo: 6.7.2017 20:35
autor: Blanka Klatovská

zvěř v přírodě

V krmelcích si libují
V krmelcích si libují
vloženo: 12.2.2020 09:15
autor: Děda z lesa

zbraně

Pažby na kulovnice CZ (řezby,šelak)
Pažby na kulovnice CZ (řezby,šelak)
vloženo: 18.1.2018 10:25
autor: jirka krbeček

fotopast

vlk na uhynutom jelnovi
vlk na uhynutom jelnovi
vloženo: 8.3.2013 14:33
autor: Lukáš Rusko

myslivecké umění

jazvec
jazvec
vloženo: 15.4.2019 18:59
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243648 fotek (11 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760985 komentářů fotek (14 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362844 hlasování fotek (48 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39913 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 8 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas bílý - samec

Motacilla alba je malý zpěvný pták z čeledi konipasovitých (Motacillidae).

Rozeznává se kolem devíti poddruhů, které se liší v opeření, avšak jsou si geneticky velmi blízce příbuzné a často se mezi sebou mohou křížit.

Tento malý druh štíhlého pěvce dosahuje délky těla 16,5–19 cm a váhy kolem 22 g. Samcovo opeření je bílo-černo-šedé s ostře oddělenými přechody, samice má hlavně na křídlech příměsi hnědé. Konipas bílý obývá různé typy otevřených stanovišť, v oblibě má hlavně blízkost vody. V Česku se jedná o běžný druh objevující se na drtivé většině území.

Hnízdí monogamně 2× (vzácně 3×) ročně, a to od dubna do července. Inkubace trvá 12–13 dnů, sedí oba ptáci. Mláďata jsou krmena oběma rodiči a hnízdo opouštějí asi po 13 dnech, další 4–7 dnů jsou pak krmena mimo hnízdo. Živí se téměř výhradně živočišnou stravou. Vedle drobného hmyzu to mohou být bezobratlí: např. měkkýši, pavouci, aj. Globální populace konipasa bílého se v roce 2015 odhadovala na 135–221 milionů dospělců.
Většina evropských populací, s výjimkou jižní a západní Evropy, je plně tažná. Zimoviště evropských konipasů se nachází od jižní Evropy přes severní po rovníkovou Afriku. Okroužkovaní konipasi bílí, hnízdící na českém území, táhnou na zimu převážně jihozápadním směrem do Itálie, Španělska, Francie a severní Afriky (Tunisko, Alžírsko). Z jihovýchodního Středomoří se v roce 2011 uváděl pouze jediný známý nález českého konipasa bílého, a sice z Kypru. Naopak na českém území byli při zimování zaznamenáni okroužkovaní konipasi z Norska a Švédska. Do Česka konipas bílý přilétá ze svých zimovišť nejčastěji v březnu, v případě příznivého počasí již v únoru. Odlétá od konce srpna do října, nejpozději počátkem listopadu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 10.5.2026 16:09
zobrazeno: 2222x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.