17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Kamaráduv Slovenský
Kamaráduv Slovenský
vloženo: 4.10.2012 21:54
autor: ales poloczek

úlovky (svět)

Estonsko
Estonsko
vloženo: 1.11.2017 07:32
autor: Václav Hlaváček

trofeje

moje tvorba
moje tvorba
vloženo: 9.4.2013 12:53
autor: Miloslav Šlapanský

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 11.9.2012 13:43
autor: Marek Drha

zbraně

Nůž - damašek a paroh
Nůž - damašek a paroh
vloženo: 3.8.2016 12:49
autor: Karel Obrtál

fotopast

ja som ani nazaľahol....
ja som ani nazaľahol....
vloženo: 5.2.2020 12:29
autor: pali1

myslivecké umění

zátišie s farbiarom..
zátišie s farbiarom..
vloženo: 22.5.2013 16:13
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243645 fotek (8 dnes)
  • 8551 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760980 komentářů fotek (9 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362827 hlasování fotek (31 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39913 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 8 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Luňák hnědý

Luňák hnědý (Milvus migrans) je středně velký dravec z čeledi jestřábovitých.

S délkou těla 48–58 cm a rozpětím křídel 130–155 cm je o něco menší než podobný luňák červený (Milvus milvus), od kterého se liší také tmavším zbarvením, poměrně kratšími křídly a méně vidličitě vykrojeným ocasem, který je svrchu šedohnědý, nikoli rezavý. Dospělí ptáci jsou tmavohnědí se světlejšími bázemi ručních letek vespod, mladí ptáci mají bílé špičky svrchních velkých krovek, tmavé čárkování na břiše a tmavou masku a oči.
Je částečně tažný, evropští ptáci zimují v Africe. Hnízdí v lesích blízko vody, také v blízkosti lidských sídel.

V České republice pravidelně hnízdí a protahuje; hlavními hnízdními oblastmi jsou jižní Morava a jižní Čechy. Ubývá; v letech 1985–89 byla celková populace odhadnuta na 70–90 párů, v roce 1994 již jen na 30–50 párů. Zvláště chráněný, kriticky ohrožený druh. Luňák hnědý na fotografii je z Českolipska a byl zaznamenán naposledy v dubnu 2019. Poslední dobou se u nás vyskytuje jen luňák červený.

Hnízdo staví oba ptáci vysoko na stromech, často využívá také hnízda jiných druhů, např. volavek, kormoránů nebo vran. Snůška čítá 2–4 bílá až šedavá, tmavě skvrnitá vejce o velikosti 47–61 × 37–46,5 mm. Inkubace trvá 25–37 dní, sedí oba ptáci (z větší části samice). První 3–4 dny jsou mláďata trvale zahřívána, vyváděna jsou po 42–46 dnech.

Potrava:
Složení potravy závisí na prostředí a ročním období; v blízkosti vod převažují ryby, jinde bývá vyšší podíl savců a malých ptáků, někdy se zase výrazně zvyšuje zastoupení hmyzu. Značnou část potravy tvoří mršiny a odpadky, častý je také potravní parazitismus.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 22.5.2026 13:33
zobrazeno: 1450x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.