17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Dobrý srnec 97 bodů CIC
Dobrý srnec 97 bodů CIC
vloženo: 1.2.2013 09:41
autor: Aleš Náhlý

úlovky (svět)

Keď Diana praje.
Keď Diana praje.
vloženo: 10.7.2014 16:15
autor: Jan Chlpáň

trofeje

Dnes dokončení
Dnes dokončení
vloženo: 9.4.2015 08:31
autor: Miloslav Šlapanský

zvěř v přírodě

už to začína
už to začína
vloženo: 3.9.2014 10:15
autor: Rastislav Rejko

zbraně

Nové zapažbení lankasterového trojáku,detail napasování,moje práce.
Nové zapažbení lankasterového trojáku,detail napasování,moje práce.
vloženo: 8.7.2020 18:36
autor: Stanislav Satoria

fotopast

Jelen
Jelen
vloženo: 25.10.2020 05:50
autor: Josef Vršan

myslivecké umění

Jeleň
Jeleň
vloženo: 13.2.2019 16:28
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243686 fotek (6 dnes)
  • 8553 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (3 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761023 komentářů fotek (2 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363070 hlasování fotek (27 dnes)
  • 57305 hlasování videí (1 dnes)
  • 39916 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 3 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Hohol severní - samec

Bucephala clangula je středně velká potápivá kachna, hnízdící ve stromových dutinách.

Hohol severní hnízdí u větších vodních ploch obklopenými stromovým porostem zejména v Kanadě a na severu Spojených států, ve Skandinávii a při severním pobřeží Asie. Je převážně tažný, každým rokem se pravidelně stahuje směrem k mořskému pobřeží a na větší nezamrzající vnitrozemské vodní plochy v oblastech s mírnějším klimatem. Pravidelně po celý rok se vyskytuje i v některých vnitrozemských státech střední Evropy. Výjimkou není ani Česká republika, kde ročně hnízdí přibližně 60–90 párů a přezimuje zhruba 500–1000 jedinců.
Hohol severní se mimo hnízdní období zdržuje většinou v menších rozvolněných hejnech. Často se potápí. Největší složku jeho potravy tvoří korýši, vodní hmyz, měkkýši a drobné rybky, občas požírá i jikry a vodní rostliny. Sám se stává kořistí především orlů, sov a jiných velkých dravců, samice na hnízdě, vejce a mláďata padají často za kořist medvědům, lasicím, norkům nebo mývalům. Samec v toku se ozývá zejména pronikavým „knirrr“, samice hrčivým „garrr-gra“. Charakteristický je též zvláštní, zvonivý svist letek, nápadný zejména u samců.
Hnízdí v dutinách stromů, často využívá opuštěné dutiny datlů, ale zahnízdí i v přiměřeně velké budce. Samice klade průměrně 7–16 nazelenalých, 48,3 × 59,3 mm velkých a přibližně 64 g těžkých vajec. Zhruba po 1–2 dnech samec samici opouští a na vejcích sedí proto sama. Jejich průměrné inkubační období trvá přibližně 28–32 dnů. Mláďata hnízdo opouští již po 24–36 hodinách (často přitom musejí seskočit ze značné výšky) a jsou vzletná kolem 55. – 65. dnu života. Jeho vejce jsou na Sibiři vybírána z hnízd ke kuchyňským účelům.

Tohoto hohola severního jsem spatřila na soutoku řek Labe a Orlice v Hradci Králové v červnu 2012.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 14.5.2026 05:24
zobrazeno: 1864x
hodnocení: 6 hlasů



Komentáře:

14.5.2026 09:24 vložil Vladimír Grande
1*******************************************

Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.