17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Lovu zdar
Lovu zdar
vloženo: 5.2.2018 08:05
autor: Michal / admin /

úlovky (svět)

Keď Diana praje.
Keď Diana praje.
vloženo: 10.7.2014 16:15
autor: Jan Chlpáň

trofeje

Exkurze Maďarsko 2007
Exkurze Maďarsko 2007
vloženo: 17.2.2020 09:01
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Dva kusy na jedno zmáčknurí
Dva kusy na jedno zmáčknurí
vloženo: 8.1.2015 08:57
autor: Děda z lesa

zbraně

Bixa Ant.Sodia Ferlach 16/9,3×72R
Bixa Ant.Sodia Ferlach 16/9,3×72R
vloženo: 23.6.2017 08:45
autor: Igor Filo

fotopast

Meďo I
Meďo I
vloženo: 10.4.2015 21:42
autor: Ladislav Mlynský

myslivecké umění

obraz.. akryl (30x40cm)
obraz.. akryl (30x40cm)
vloženo: 9.4.2019 16:42
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243715 fotek (12 dnes)
  • 8557 videí (2 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363230 hlasování fotek (51 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39919 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 13 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 2165x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.