17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Môj tohotoročný
Môj tohotoročný
vloženo: 6.10.2016 21:21
autor: Igor Málik

úlovky (svět)

neptun
neptun
vloženo: 17.2.2012 09:41
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Super srnec
Super srnec
vloženo: 27.6.2018 18:12
autor: jiří pečenka

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 9.10.2012 08:32
autor: Marek Drha

zbraně

Kdo ho chce?
Kdo ho chce?
vloženo: 24.10.2015 22:52
autor: Karel Obrtál

fotopast

srneček
srneček
vloženo: 8.6.2013 08:15
autor: micinka

myslivecké umění

sv.Hubert***
sv.Hubert***
vloženo: 12.10.2014 19:23
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243705 fotek (11 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761030 komentářů fotek (0 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363186 hlasování fotek (0 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 1 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Jiřička obecná

Delichon urbicum je druh ptáka z čeledi vlaštovkovitých a společně s vlaštovkou obecnou, břehulí říční a skalní je jednou ze čtyř zástupců této čeledi, který se vyskytuje ve střední Evropě.
Podobně jako ostatní vlaštovkovití se živí hmyzem, který chytá v otevřené krajině takřka výlučně ve vzduchu za obratného letu. Hnízdí typicky v koloniích, přičemž polokulovité, shora až na vletový otvor uzavřené hnízdo slepené z hlinitých hrudek původně jiřička stavěla na skalních stěnách, avšak dnes jej až na výjimky umisťuje zvenku na budovách a dalších stavbách. Snůška čítá 3–6 bílých vajec, jejichž inkubace trvá 14–16 dnů. O mláďata se starají oba rodiče.
Jiřička obecná náleží k dálkovým migrantům, kteří táhnou přes den a v případě západních populací každoročně cestou na africká zimoviště a zpět urazí přes 15 000 km. V podmínkách střední Evropy jiřička obecná ze zimovišť přilétá hlavně ve druhé polovině dubna (někdy se však přílet může protáhnout až do konce května) a zpět odlétá nejvíce v průběhu září, přičemž část populace se na cestu vydává až v říjnu a v některých letech ještě později (historicky jsou na území ČR prokázaná pozorování jiřiček i v listopadu).
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 6.5.2026 09:43
zobrazeno: 3046x
hodnocení: 4 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.