17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

1.
1.
vloženo: 2.4.2018 09:45
autor: Milan Severa

úlovky (svět)

Kanada
Kanada
vloženo: 17.5.2014 09:18
autor: Děda z lesa

trofeje

Srnec
Srnec
vloženo: 22.10.2020 14:33
autor: Frantisek Jenik

zvěř v přírodě

...
...
vloženo: 11.9.2012 13:43
autor: Marek Drha

zbraně

Nůž vyrobený tátovi k narozeninám
Nůž vyrobený tátovi k narozeninám
vloženo: 22.7.2015 15:57
autor: Milan Stýblo

fotopast

*
*
vloženo: 31.5.2018 13:42
autor: Rostislav Jurdič

myslivecké umění

sv.Hubert***
sv.Hubert***
vloženo: 12.10.2014 19:23
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243632 fotek (3 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9797 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760955 komentářů fotek (1 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362729 hlasování fotek (6 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39910 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 3 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Morčák velký

Slovensky potápač veĺký (Mergus merganser) je velký vrubozobý pták z čeledi kachnovití s rozsáhlým areálem. Hojně se vyskytuje na velkém území Evropy, Asie a Severní Ameriky. Ve srovnání s kachnou divokou je však morčák velký nápadně větší. Dosahuje hmotnosti 1100 - 2000 g a rozpětí křídel až okolo 100 cm.

U nás patří ke kriticky ohroženým a zvláště chráněným druhům.

Morčák velký je o něco větší než kachna divoká. Má dlouhé tělo, velkou hlavu a tenký, na konci zahnutý zobák s pilovitými okraji pro lepší uchopení kořisti.

Ve svatebním šatě má samec lesklou, tmavě zelenou hlavu, šedozelený hřbet, sněhově bílé boky a červené končetiny a zobák.

Samice není zdaleka tak výrazně zbarvena, ale i přesto působí půvabným dojmem hlavně díky odstávajícím perům v týle, která nejsou u samce tak nápadná. Je celá šedá s hnědou hlavou a stejně jako samec má červený zobák a končetiny. Po zbytek roku jsou obě pohlaví zbarvena stejně.

Původně to býval u nás pouze dočasný host v zimních měsících, který se na našich vodních plochách zdržoval od listopadu / prosince do března. V posledních desetiletích se tady ale objevují páry, které u nás dokonce zahnízdí. Prvně se tak stalo v roce 1894, pak až v roce 1977. Dnes morčák velký hnízdí dokonce i v sousedním Rakousku a nebo v blízkém Rumunsku.

Morčáka velkého nalezneme na jezerech a pomalu tekoucích řekách, velice často bývá chován jako okrasný pták v parkových jezírkách. Je částečně tažný, jedinci ze severoevropských oblastí na zimu migrují do střední a jižní Evropy, kde se zdržují od listopadu do března.

Mimo období rozmnožování se nijak neozývá, tokající samec však vydává hluboké „kerr kerr“.

Morčák je skvěle přizpůsoben k lovu ryb, dokáže poměrně rychle plavat i v 3metrových hloubkách a k jejich lepšímu uchopení má skvěle přizpůsobený zobák (viz popis). Jeho potravou se občas stávají i jiní vodní živočichové, nejčastěji měkkýši, korýši nebo slávky; pro mláďata je hlavní složkou potravy vodní hmyz.

Hnízdí od dubna do května, nejčastěji v dutinách stromů, pod loděnicemi, na skalách nebo ve velkých dřevěných budkách. Ročně klade 6 až 17 vajec, na kterých sedí po dobu 30 – 35 dní. Mláďata se plně osamostatňují ve věku 60–70 dní.

Pár morčáka velkého (viz fotografie) byl mnou zaznamenán na řece Opavě v Krnově v března 2022, podruhé jsem pozorovala tři samce ve stejné lokalitě v březnu 2026.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 24.5.2026 06:32
zobrazeno: 1877x
hodnocení: 6 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.