17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Máme jich tady stále dost.
Máme jich tady stále dost.
vloženo: 8.2.2017 12:29
autor: Daniel Donaťák

úlovky (svět)

Můj první kamzík
Můj první kamzík
vloženo: 11.10.2013 23:35
autor: Daniel Donaťák

trofeje

stříbrný a raritní-detail srnce
stříbrný a raritní-detail srnce
vloženo: 1.4.2012 00:18
autor: Zdeněk Urban

zvěř v přírodě

Kus
Kus
vloženo: 12.5.2019 09:14
autor: Děda z lesa

zbraně

Lancasterka
Lancasterka
vloženo: 7.9.2012 10:25
autor: Petr Staněk

fotopast

okolo polnoci-to je jeho čas.....
okolo polnoci-to je jeho čas.....
vloženo: 10.12.2019 13:23
autor: pali1

myslivecké umění

akát 41 x 29 cm
akát 41 x 29 cm
vloženo: 18.1.2017 15:30
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 243632 fotek (3 dnes)
  • 8550 videí (0 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (1 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 760963 komentářů fotek (9 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3362750 hlasování fotek (27 dnes)
  • 57302 hlasování videí (0 dnes)
  • 39911 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 6 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Morčák velký

Slovensky potápač veĺký (Mergus merganser) je velký vrubozobý pták z čeledi kachnovití s rozsáhlým areálem. Hojně se vyskytuje na velkém území Evropy, Asie a Severní Ameriky. Ve srovnání s kachnou divokou je však morčák velký nápadně větší. Dosahuje hmotnosti 1100 - 2000 g a rozpětí křídel až okolo 100 cm.

U nás patří ke kriticky ohroženým a zvláště chráněným druhům.

Morčák velký je o něco větší než kachna divoká. Má dlouhé tělo, velkou hlavu a tenký, na konci zahnutý zobák s pilovitými okraji pro lepší uchopení kořisti.

Ve svatebním šatě má samec lesklou, tmavě zelenou hlavu, šedozelený hřbet, sněhově bílé boky a červené končetiny a zobák.

Samice není zdaleka tak výrazně zbarvena, ale i přesto působí půvabným dojmem hlavně díky odstávajícím perům v týle, která nejsou u samce tak nápadná. Je celá šedá s hnědou hlavou a stejně jako samec má červený zobák a končetiny. Po zbytek roku jsou obě pohlaví zbarvena stejně.

Původně to býval u nás pouze dočasný host v zimních měsících, který se na našich vodních plochách zdržoval od listopadu / prosince do března. V posledních desetiletích se tady ale objevují páry, které u nás dokonce zahnízdí. Prvně se tak stalo v roce 1894, pak až v roce 1977. Dnes morčák velký hnízdí dokonce i v sousedním Rakousku a nebo v blízkém Rumunsku.

Morčáka velkého nalezneme na jezerech a pomalu tekoucích řekách, velice často bývá chován jako okrasný pták v parkových jezírkách. Je částečně tažný, jedinci ze severoevropských oblastí na zimu migrují do střední a jižní Evropy, kde se zdržují od listopadu do března.

Mimo období rozmnožování se nijak neozývá, tokající samec však vydává hluboké „kerr kerr“.

Morčák je skvěle přizpůsoben k lovu ryb, dokáže poměrně rychle plavat i v 3metrových hloubkách a k jejich lepšímu uchopení má skvěle přizpůsobený zobák (viz popis). Jeho potravou se občas stávají i jiní vodní živočichové, nejčastěji měkkýši, korýši nebo slávky; pro mláďata je hlavní složkou potravy vodní hmyz.

Hnízdí od dubna do května, nejčastěji v dutinách stromů, pod loděnicemi, na skalách nebo ve velkých dřevěných budkách. Ročně klade 6 až 17 vajec, na kterých sedí po dobu 30 – 35 dní. Mláďata se plně osamostatňují ve věku 60–70 dní.

Pár morčáka velkého (viz fotografie) byl mnou zaznamenán na řece Opavě v Krnově v března 2022, podruhé jsem pozorovala tři samce ve stejné lokalitě v březnu 2026.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 24.5.2026 06:32
zobrazeno: 1889x
hodnocení: 6 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.