17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Jelen
Jelen
vloženo: 26.9.2020 19:26
autor: Matyáš Marteček

úlovky (svět)

Jelen Polsko 2011
Jelen Polsko 2011
vloženo: 16.2.2012 19:58
autor: Svatoslav Ščudla

trofeje

Trofej jelena
Trofej jelena
vloženo: 1.4.2016 11:56
autor: Radek

zvěř v přírodě

Kus
Kus
vloženo: 12.5.2019 09:14
autor: Děda z lesa

zbraně

Nessmuk
Nessmuk
vloženo: 13.4.2016 20:07
autor: Miroslav Pixa

fotopast

Daněk
Daněk
vloženo: 22.2.2018 19:26
autor: Aleš Náhlý

myslivecké umění

Dvojka ;)
Dvojka ;)
vloženo: 6.3.2015 18:47
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243704 fotek (10 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761030 komentářů fotek (5 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363185 hlasování fotek (108 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 5 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas bílý - samec

Motacilla alba je malý zpěvný pták z čeledi konipasovitých (Motacillidae).

Rozeznává se kolem devíti poddruhů, které se liší v opeření, avšak jsou si geneticky velmi blízce příbuzné a často se mezi sebou mohou křížit.

Tento malý druh štíhlého pěvce dosahuje délky těla 16,5–19 cm a váhy kolem 22 g. Samcovo opeření je bílo-černo-šedé s ostře oddělenými přechody, samice má hlavně na křídlech příměsi hnědé. Konipas bílý obývá různé typy otevřených stanovišť, v oblibě má hlavně blízkost vody. V Česku se jedná o běžný druh objevující se na drtivé většině území.

Hnízdí monogamně 2× (vzácně 3×) ročně, a to od dubna do července. Inkubace trvá 12–13 dnů, sedí oba ptáci. Mláďata jsou krmena oběma rodiči a hnízdo opouštějí asi po 13 dnech, další 4–7 dnů jsou pak krmena mimo hnízdo. Živí se téměř výhradně živočišnou stravou. Vedle drobného hmyzu to mohou být bezobratlí: např. měkkýši, pavouci, aj. Globální populace konipasa bílého se v roce 2015 odhadovala na 135–221 milionů dospělců.
Většina evropských populací, s výjimkou jižní a západní Evropy, je plně tažná. Zimoviště evropských konipasů se nachází od jižní Evropy přes severní po rovníkovou Afriku. Okroužkovaní konipasi bílí, hnízdící na českém území, táhnou na zimu převážně jihozápadním směrem do Itálie, Španělska, Francie a severní Afriky (Tunisko, Alžírsko). Z jihovýchodního Středomoří se v roce 2011 uváděl pouze jediný známý nález českého konipasa bílého, a sice z Kypru. Naopak na českém území byli při zimování zaznamenáni okroužkovaní konipasi z Norska a Švédska. Do Česka konipas bílý přilétá ze svých zimovišť nejčastěji v březnu, v případě příznivého počasí již v únoru. Odlétá od konce srpna do října, nejpozději počátkem listopadu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 10.5.2026 16:09
zobrazeno: 2499x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.