17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Taký menší-:)
Taký menší-:)
vloženo: 5.1.2014 15:22
autor: Luboš Ondrášik

úlovky (svět)

Ruja 2020
Ruja 2020
vloženo: 2.10.2020 06:25
autor: NH

trofeje

Kamarádův životní k jubileu
Kamarádův životní k jubileu
vloženo: 1.11.2017 08:56
autor: Děda z lesa

zvěř v přírodě

Liška
Liška
vloženo: 23.1.2014 05:12
autor: Josef Vršan

zbraně

Kompletní repase "zetky",moje práce.
Kompletní repase "zetky",moje práce.
vloženo: 29.3.2020 15:06
autor: Stanislav Satoria

fotopast

...
...
vloženo: 22.10.2016 19:37
autor: Jindřich Mach

myslivecké umění

Igor Pičulin - Slovinský malíř III.
Igor Pičulin - Slovinský malíř III.
vloženo: 23.7.2020 21:20
autor: Jiří Netík
Statistika
  • 243702 fotek (8 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9802 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761029 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363182 hlasování fotek (105 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 8 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 2075x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.