17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Smíšené pocity
Smíšené pocity
vloženo: 19.6.2015 00:59
autor: Libor Nesvadba

úlovky (svět)

Sibírsky los - Rusko
Sibírsky los - Rusko
vloženo: 14.2.2017 14:36
autor: mirojevo

trofeje

Srnec
Srnec
vloženo: 22.10.2020 14:33
autor: Frantisek Jenik

zvěř v přírodě

Oboustranné překvapení
Oboustranné překvapení
vloženo: 13.5.2018 06:12
autor: Josef Vršan

zbraně

Pro radost
Pro radost
vloženo: 20.1.2019 12:28
autor: jan koštoval

fotopast

Kongres
Kongres
vloženo: 12.1.2014 11:45
autor: Ladislav Michek

myslivecké umění

vlk
vlk
vloženo: 28.2.2015 11:40
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243686 fotek (6 dnes)
  • 8553 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9799 inzerátů (2 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761022 komentářů fotek (1 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363051 hlasování fotek (8 dnes)
  • 57304 hlasování videí (0 dnes)
  • 39916 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 7 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 1952x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.