17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Zlatý daněk
Zlatý daněk
vloženo: 10.10.2013 09:46
autor: Roman Semerád

úlovky (svět)

Finsko září 2012
Finsko září 2012
vloženo: 24.1.2013 10:32
autor: Marek Škráček

trofeje

Letošní srnec
Letošní srnec
vloženo: 14.5.2020 16:58
autor: František Šmída

zvěř v přírodě

Říje
Říje
vloženo: 2.10.2019 09:22
autor: Děda z lesa

zbraně

Něco ze sbírky.
Něco ze sbírky.
vloženo: 14.3.2017 10:50
autor: Ivan Nožička

fotopast

..tady hlídám já..
..tady hlídám já..
vloženo: 10.8.2016 18:19
autor: Jaroslav Richter

myslivecké umění

malba na bříze
malba na bříze
vloženo: 4.1.2018 12:22
autor: Michaela Píchová
Statistika
  • 243712 fotek (9 dnes)
  • 8556 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9798 inzerátů (0 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761031 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363207 hlasování fotek (28 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    0 dnes nových, 12 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Stínka obecná

Porcellio scaber Latreille, 1804 je suchozemský korýš z kmene členovců. Patří do rodu stínka z řádu stejnonožců.
Stínka obecná mívá průměrně kolem 1,5 cm a má tmavší až tmavě šedou barvu. Tělo se skládá ze článkovaného krunýře tvořeného 9 články, ze 7 párů kráčivých končetin a z tykadel.

Krunýř je vyztužen vápenatými solemi, které stínka získává z prostředí (např. z rozpadající se omítky a zdiva) a konzumací staré svlečky (exuvie).
Mohou být cítit čpavkem, protože vylučují odpadní dusíkaté látky v podobě čpavku. Dýchají pomocí žaberních destiček vespodu zadečku, proto musejí žít ve vlhkém prostředí.
Jsou aktivní za soumraku, přes den jsou zalezlé pod kameny nebo v tmavých skulinách.
Samičky nosí vajíčka na svém břiše až do vylíhnutí a potom hynou. Mláďata jsou bílá až žlutá, ze začátku mají necelý milimetr a ihned zalézají nejčastěji do půdy nebo do malých skulinek. Rychle rostou a poté začínají vylézat i na povrch a pomalu tmavnou od prostředka krunýře.
Stínky jsou velice hojné a vyskytují se téměř všude (sklepy, pod velkými kameny a dlažebními kostkami, ve vlhkých skulinách…).
Mezi její potravu patří tlející rostliny.

Mohou se zdržovat ve skupině, kde se objevují i svinky. Svinky a stínky jsou suchozemští korýši, kteří jsou si podobní. Poznáme je podle toho, že stínky se při nebezpečí utíkají schovat do úkrytu ve stínu, zatímco svinky se svinují do kuličky.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 2.4.2026 07:28
zobrazeno: 2127x
hodnocení: 1 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.