17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Ještě jedna...
Ještě jedna...
vloženo: 26.12.2015 14:18
autor: Jiri Krampera

úlovky (svět)

Přímorožec šavlorohý - Oryx
Přímorožec šavlorohý - Oryx
vloženo: 11.3.2014 11:07
autor: Anežka Pučálková

trofeje

Srnec k padesátce...
Srnec k padesátce...
vloženo: 28.6.2014 00:23
autor: František Mlčoch

zvěř v přírodě

 studí to !
studí to !
vloženo: 26.1.2013 17:02
autor: Vít Hlavica

zbraně

PRO RADOST.
PRO RADOST.
vloženo: 20.9.2019 02:35
autor: Jaroslav Vlosovský

fotopast

...
...
vloženo: 5.3.2013 16:15
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

Krásy porcelánu 10
Krásy porcelánu 10
vloženo: 28.12.2019 19:24
autor: Jindřiška Padalíková
Statistika
  • 243704 fotek (10 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9800 inzerátů (6 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761030 komentářů fotek (5 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363185 hlasování fotek (108 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 5 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas bílý - samec

Motacilla alba je malý zpěvný pták z čeledi konipasovitých (Motacillidae).

Rozeznává se kolem devíti poddruhů, které se liší v opeření, avšak jsou si geneticky velmi blízce příbuzné a často se mezi sebou mohou křížit.

Tento malý druh štíhlého pěvce dosahuje délky těla 16,5–19 cm a váhy kolem 22 g. Samcovo opeření je bílo-černo-šedé s ostře oddělenými přechody, samice má hlavně na křídlech příměsi hnědé. Konipas bílý obývá různé typy otevřených stanovišť, v oblibě má hlavně blízkost vody. V Česku se jedná o běžný druh objevující se na drtivé většině území.

Hnízdí monogamně 2× (vzácně 3×) ročně, a to od dubna do července. Inkubace trvá 12–13 dnů, sedí oba ptáci. Mláďata jsou krmena oběma rodiči a hnízdo opouštějí asi po 13 dnech, další 4–7 dnů jsou pak krmena mimo hnízdo. Živí se téměř výhradně živočišnou stravou. Vedle drobného hmyzu to mohou být bezobratlí: např. měkkýši, pavouci, aj. Globální populace konipasa bílého se v roce 2015 odhadovala na 135–221 milionů dospělců.
Většina evropských populací, s výjimkou jižní a západní Evropy, je plně tažná. Zimoviště evropských konipasů se nachází od jižní Evropy přes severní po rovníkovou Afriku. Okroužkovaní konipasi bílí, hnízdící na českém území, táhnou na zimu převážně jihozápadním směrem do Itálie, Španělska, Francie a severní Afriky (Tunisko, Alžírsko). Z jihovýchodního Středomoří se v roce 2011 uváděl pouze jediný známý nález českého konipasa bílého, a sice z Kypru. Naopak na českém území byli při zimování zaznamenáni okroužkovaní konipasi z Norska a Švédska. Do Česka konipas bílý přilétá ze svých zimovišť nejčastěji v březnu, v případě příznivého počasí již v únoru. Odlétá od konce srpna do října, nejpozději počátkem listopadu.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 10.5.2026 16:09
zobrazeno: 2498x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.