17 let s Vámi
Diskuze Nástěnka Články Fotky Videa Odkazy Kalendář Myslivecký obchůdek Inzerce
Vyhledávání


Přihlášení
Nejlepší fotografie
Fotografie
Fotografie desetiletí

úlovky (ČR, SR)

Jelen Slovensko
Jelen Slovensko
vloženo: 16.1.2018 08:59
autor: Michal / admin /

úlovky (svět)

Lov rysa v Lotyšsku
Lov rysa v Lotyšsku
vloženo: 24.1.2019 17:37
autor: Martin Saifrt

trofeje

rarita 2012
rarita 2012
vloženo: 20.3.2013 21:47
autor: Trlifaj Vladimír

zvěř v přírodě

Sluníčko občas hřeje
Sluníčko občas hřeje
vloženo: 9.3.2018 09:55
autor: Děda z lesa

zbraně

      Sauer S202 - Classic, ráže .30-06 Spr.
Sauer S202 - Classic, ráže .30-06 Spr.
vloženo: 5.1.2015 10:19
autor: Petra Hanzlíková

fotopast

...
...
vloženo: 5.3.2013 16:15
autor: Josef Cimerman

myslivecké umění

najnovšia práca
najnovšia práca
vloženo: 16.1.2016 18:04
autor: Marek Horňák
Statistika
  • 243702 fotek (8 dnes)
  • 8555 videí (1 dnes)
  • 333 odkazů (0 dnes)
  • 9801 inzerátů (5 dnes)
  • 281 diskuzí (0 dnes)
  • 761029 komentářů fotek (4 dnes)
  • 12962 komentářů videí (0 dnes)
  • 3363182 hlasování fotek (105 dnes)
  • 57305 hlasování videí (0 dnes)
  • 39918 registrovaných uživatelů
    1 dnes nových, 13 online

Připomínky a názory
Fotografie
« novější fotostarší foto »

Konipas horský

Motacilla cinerea je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae)
Populace z jižních oblastí bývají stálé, ty severní táhnou na jih až do východní Afriky a jihovýchodní Asie. Konipas horský dosahuje délky těla kolem 17–20 cm. Opeření je zespodu smetanově bílé až sytě žluté, horní část těla je černošedá s občasnou žlutozelenou na křídlech. Ve svatebním šatu lze samce rozlišit podle černého hrdla, které bývá u samice bílé s příměsí šedočerné. Konipas horský má nejdelší ocas a nejkratší nohy ze všech konipasů.

Stanoviště konipasa horského jsou vázána na říční toky vyšších poloh, nezřídka však sestupuje i do nížin. Hnízdí nejčastěji přímo nad vodním tokem, případně v jeho bezprostřední blízkosti. Snůšku tvoří kolem 4–6 vajec, inkubují obě pohlaví po dobu 11–14 dní. K výletu z hnízda dochází ve věku kolem dvou týdnů. Živí se hlavně vodním hmyzem, nepohrdne ani dalšími bezobratlými a občas sežere i pulce nebo rybí potěr. Konipas horský je málo dotčený druh s početnou populací. V Evropě byly zaznamenány krátkodobé populační výkyvy následkem tuhých zim.
V ČR byl vyhlášen ptákem roku 2025.
vložil: Milena Honzírková
vloženo: 11.5.2026 12:49
zobrazeno: 2070x
hodnocení: 5 hlasů



Komentáře:

K této fotce zatím nebyl přidán komentář
Chcete-li hlasovat nebo napsat komentář k této fotce, musíte být přihlášeni.